De route voert voor een groot deel over het landgoed Hackfort, waar je nog eeuwenoude en door houtwallen omgeven akkers, hakhoutbosjes, poelen en historische boerderijen vindt. Bezoek ook de watermolen, de kasteeltuin en kom even heerlijk bij in de Keuken van Hackfort, een brasserie in het gerestaureerde koetshuis. Van februari tot juni kun je er bovendien genieten van uitbundig bloeiende stinzenplanten, een ware attractie.

Markering
De Hackfortse Enkroute (HFE) is opgenomen in het Achterhoekse wandelnetwerk en is bewegwijzerd met blauwe pijlen.

Startpunten

  • Treinstation Vorden
  • TOP Vorden (startpunt 94 van het wandelnetwerk)
  • Parkeerplaats bij Kasteel Hackfort (startpunt 76 van het wandelnetwerk)

Enken
Onderweg kom je bolle akkers (ook wel essen of enken) tegen. Ze liggen veel hoger dan hun omgeving en zijn opgehoogd door de mest en heideplaggen die boeren op de akkers hebben gebruikt.

Kasteel Hackfort
In het indrukwekkende kasteel Hackfort woonde eeuwen geleden een heuse ridder: Berend van Hackfort. Eeuwenlang is het kasteel in bezit geweest van de adellijke families Van Hackfort en Van Westerholt. Hun portretten sieren de muren van de concertkamer van het kasteel. De laatste telgen uit de adellijke families waren Arend en zijn vier zusters. Ze bleven alle vijf kinderloos. Toen de laatste barones in 1981 overleed, kreeg Natuurmonumenten het landgoed. Baron Arend had bepaald dat het landgoed met al zijn landerijen en boerderijen één geheel moest blijven. Eén zaal in het kasteel moest beschikbaar blijven voor culturele evenementen voor de bevolking van Vorden. Dat gebeurt in de huidige Van Westerholtzaal. Natuurmonumenten gebruikt de zaal regelmatig voor concerten, verhuur en lezingen. De rest van het kasteel wordt verbouwd tot vakantieappartementen. Daar kun je dan ook niet komen. De historische moestuin leverde ooit groenten, fruit en bloemen voor de adellijke kasteelbewoners. Natuurmonumenten heeft de tuin weer in haar oude glorie hersteld.

Watermolen
De watermolen van Hackfort is uit 1700. De molen is iedere zaterdag in bedrijf dankzij een groep vrijwillige molenaars. Meestal wordt er graan gemalen, maar de molenaars kunnen de molen ook ombouwen tot zaagmolen. De molen wordt aangedreven door het water uit de Baakse beek.

Baakse Beek
Een ‘voorde’ betekent doorwaadbare plaats. Het dorp Vorden ontleent zijn naam hieraan. Het geeft ook de historische band aan die het dorp met de Baakse Beek heeft. Het was een grote wens van inwoners om iets van deze historie terug te brengen. Met het aanbrengen van nieuwe 'stapstenen' in de beek aan het park De Bleek is nu een heuse voorde terug in het dorp. De water- en natuurbeleving in het park is verder verbeterd door het opknappen van het park en de aanleg van speelnatuur. De stuw bij de Horsterkamp is passeerbaar gemaakt voor vissen middels een vistrap. De oevers van de Beek in het hele gebied tussen de Baakseweg bij kasteel Hackfort tot kasteel Vorden zijn waar mogelijk natuurlijker ingericht en er is zo’n 4 hectare 'natte' natuur aangelegd.

Wandelkaarten en routebundels zijn verkrijgbaar bij het toeristisch bedrijfsleven en VVV's in de Achterhoek. 

Routeinformatie

Aanbevolen start- en eindpunt

Station Vorden

Stationsweg 1

7251 EA VORDEN

Eigenschappen

Regio Bronckhorst
Thema's Natuur, Kunst & cultuur, Geschiedenis, Water
Lengte 15 km
Duur 3:00

Deze route wordt aangeboden door

Achterhoek Toerisme

Heeft u vragen of opmerkingen over deze route? Plaats hier uw feedback.

Station Vorden

Stationsweg 1

7251 EA VORDEN