In het uiterste hoekje van de Achterhoek ligt natuurgebied Bekendelle. Wie door dit moerasbos loopt, hoort het kabbelende water van de Boven-Slinge.

Rode voetstappen markeren deze natuurtocht die begint en eindigt bij Berenschots Watermolen (TOP 08) aan de Wooldseweg 74 in Winterswijk. 

IJsvogel en grote gele kwikstaart
De Bekendelle is een beschermd oerbos. Wie geluk heeft, ziet misschien de ijsvogel of de grote gele kwikstaart. Diverse bijzondere planten groeien er in het wild. Rust en stilte heersen hier. De Boven-Slinge of Slingebeek veranderde haar loop nog weleens, vandaar de naam. Waar zij vroeger stroomde, is een vochtig elzenbos ontstaan. Onder de els, es, iep en eik groeien de slanke sleutelbloem, bosgeelster en in de nattere delen dotterbloem en pinksterbloem. Je ruikt de dampige lucht. Bij regenachtig weer staan deze plekken gedeeltelijk of soms helemaal onder water. Neem dus voor de zekerheid je laarzen mee.

Schrieverspad
Op het zuidelijkste deel van de wandeling kom je langs landgoed Kotmans (Z67) in buurtschap Miste. Het landgoed is een initiatief van de heer Berenschot, die hier zijn boerenbedrijf had. Samen met het Waterschap is een antiverdrogingsproject tot stand gekomen, 4 hectare bos aangeplant en 4 hectare cultuurgrond verschraald. Verder is er een kelder voor vleermuizen. In 2004 is het Schrieverspad aangelegd, een wandelpad waarlangs verschillende soorten bomen staan. Die zijn gekozen door dialectschrijvers of door mensen die zich voor de Nedersaksische taal verdienstelijk hebben gemaakt. Bij elke boom staat een bordje, waarop de naam van de boom staat en van wie de boom is. Het landgoed is het hele jaar vrij toegankelijk.

Terras met uitzicht op het waterrad
De wandeling eindigt bij Restaurant Berenschots Watermolen. De watermolen dateert uit 1652 en was tot 1987 in bedrijf. Een deel is in authentieke staat hersteld. Op mooie dagen is het goed toeven op het terras. Terwijl je geniet van je kopje koffie, zie en hoor je hoe het waterrad draait en knarst en hoe het water over de stuw valt.  

 

Routeinformatie

Aanbevolen start- en eindpunt

Berenschots Watermolen

Wooldseweg 74

7108 AB WINTERSWIJK

0543 564 347

Eigenschappen

Regio Winterswijk
Thema's Natuur, Water
Lengte 8 km
Duur 1:36

Deze route wordt aangeboden door

Heeft u vragen of opmerkingen over deze route? Plaats hier uw feedback.

Berenschots Watermolen

Wooldseweg 74

7108 AB WINTERSWIJK

0543 564 347