Lekker fietsen langs de acht kastelen van Vorden in de Achterhoek.

De Achtkastelenroute bestaat al vanaf 1913. Sindsdien hebben duizenden fietsers de route gereden. De route kan worden gestart op het Marktplein in het dorp Vorden en heeft een lengte van ongeveer 34 kilometer. De route is met speciale routebordjes bewegwijzerd.

De fietsroute komt langs de volgende kastelen Hackfort, Den Bramel, De Wildenborch, De Wiersse, Het Onstein, De Kieftkamp, Vorden, Suideras.

De meeste kastelen langs deze route worden particulier bewoond waardoor het grootste gedeelte niet opengesteld is voor bezoekers. Alleen Kasteel Vorden en de tuinen van Huis de Wiersse worden beperkt opengesteld voor bezoekers. En bij Kasteel Hackfort is in het koetshuis een restaurant ingericht.

 ‘s Zomers kan de tocht ook onder leiding van een gids worden gemaakt.

Een routeboekje met uitgebreide informatie over de kastelen is o.a. verkrijgbaar bij de VVV in Vorden voor € 2,95.

Routeinformatie

Aanbevolen start- en eindpunt

VVV in Vorden

Kerkstraat 1b

7251 BC VORDEN

0575 553 222

Eigenschappen

Regio Bronckhorst
Thema's Geschiedenis, Kunst & cultuur
Lengte 34 km
Duur 2:30

Deze route wordt aangeboden door

Heeft u vragen of opmerkingen over deze route? Plaats hier uw feedback.

VVV in Vorden

Kerkstraat 1b

7251 BC VORDEN

0575 553 222

Kasteel Hackfort

Baakseweg 8

VORDEN

Kasteel Den Bramel

Almenseweg 47

VORDEN

Kasteel De Wildenborch

Wildenborchseweg 20

VORDEN

Kasteel De Wiersse

Wiersserallee 9

VORDEN

Huis Medler

Ruurloseweg 115

VORDEN

Het Onstein

Onsteinseweg 15

VORDEN

Huis Kiefskamp

Lindeseweg 6

VORDEN

Kasteel Vorden

De Horsterkamp 8

VORDEN

Routeverslag van Annet

Annet heeft deze route met haar gezin op 22-augustus 2015, gefietst. Lees hier haar verslag!

De Achtkastelenroute bestond in 2013 100 jaar. Het schijnt de oudste bewegwijzerde fietsroute van Nederland te zijn. Het is een mooie fietstocht door een bijzondere omgeving met vele statige kastelen en landgoederen. De tocht is een belevenis, ook door de afwisseling van bos, heide, akkers en mooie boerderijen.

De route is vast in 2 uur en een kwartier te fietsen, maar wij hebben er minstens twee keer zo lang over gedaan. Ook omdat we in het dorp Vorden eerst de routeborden niet konden vinden, door fietsenpech en door onze horeca-stops.

We begonnen onze fietstocht in de Dorpsstraat van Vorden waar we fietsen hebben gehuurd bij Bleumink. Niet alle fietsen waren echter goed van kwaliteit. Zo moesten we al na een paar kilometer terug omdat de ketting bij een van de kinderfietsen eraf ging.

In de Dorpsstraat hebben we nog even een ijsje gegeten bij IJsbuffet Kerkepad. Het was daar behoorlijk druk en het ijs viel in de smaak bij de kinderen. De eerste kilometers fietsten we de route in omgekeerde volgorde waardoor we bij Kasteel Vorden uitkwamen. Het terras van het restaurant ’t Kasteelhaantje, zag er nostalgisch uitnodigend uit en daar hebben we even genoten van de ontspannende omgeving. De porties kasteelfriet waren er heerlijk. De sandwich zalm viel tegen en was relatief duur.

Daarna zijn we terug naar het dorp Vorden gefietst. We waren er intussen achter gekomen dat de route is gemarkeerd met gele zeskantige borden met daarop een pijl, een fiets en de woorden Achtkastelenroute. Ons eerste kasteel op de route in de juiste richting was Kasteel Hackfort met daarbij een door waterkracht aangedreven korenmolen. Ook erg mooi was Hof van Hackfort, een grote kasteeltuin, met velden, groenten en allerlei fruitsoorten. In totaal hebben we zeven van de acht kastelen gezien, waarvan enkelen achter hun grote toegangspoorten, waaronder Kasteel De Wiersse en Kasteel Het Onstein. Alleen Kasteel Het Medler, hebben we niet kunnen zien.

We waren blij dat we het routeboekje bij de VVV hadden gekocht, want op het kaartje konden we ongeveer zien waar de kastelen zijn gelegen. Zonder dit boekje hadden we vast meer kastelen gemist, want sommigen stonden een stuk van de weg.

Een heerlijke plek voor een rustpauze is ook het terras van eetcafé ’t Proathuus, in buurtschap Linde in een landelijke omgeving vlakbij de molen van Linde.

Tip: Neem losse euro ’s mee want onderweg staan in de zomer en nazomer vele groenten- en fruitstalletjes. Ook is er hier en daar honing te koop.

Download de app

Routes in de buurt

 • Staringroute
  Sluit

  Staringroute

  Achterhoek

  Genieten van de Achterhoek en Liemers

  Actief of ontspannen genieten van de Achterhoek en Liemers.

  Lees meer

 • MTB-route De Graafschap
  Sluit

  MTB-route De Graafschap

  Achterhoek

  Dichte bossen, grillige houtwallen en rijke slootkanten

  Het gebied De Graafschap is gelegen in de Achterhoek tussen Zutphen, Borculo, Zelhem en de grens met Overijssel en omvat in totaal 42.000 ha. Het gebied kenmerkt zich door een rijke afwisseling in het landschap.

  Lees meer

 • Berkelroute
  Sluit

  Berkelroute

  Achterhoek

  Fietsen langs de rivier de Berkel

  Hemelsbreed liggen vestigingsstad Lochem en Hanzestad Zutphen slechts 15 km van elkaar. Er tussen ligt een afwisselend landschap: het riviertje de Berkel, een aantal landgoederen zoals De Veldhorst, het grote bosgebied Het Grote Veld, kleinschalige landbouwgronden en natuurgebieden.

  Lees meer

 • Torenstad aan de IJssel
  Sluit

  Torenstad aan de IJssel

  Achterhoek

  Beleef 'Zutphen Torenstad' en zijn historie

  Zutphen wordt ook wel Torenstad genoemd vanwege zijn grote, historische gebouwen die de skyline vormen van de stad. Met verschillende musea, hofjes en andere bezienswaardigheden waan je je hier bijna in de Middeleeuwen.

  Lees meer