Hemelsbreed liggen vestigingsstad Lochem en Hanzestad Zutphen slechts 15 km van elkaar. Er tussen ligt een afwisselend landschap: het riviertje de Berkel, een aantal landgoederen zoals De Veldhorst, het grote bosgebied Het Grote Veld, kleinschalige landbouwgronden en natuurgebieden.

Altijd al eens grensganger willen zijn? Op de Berkelroute kan het. De rivier de Berkel ontspringt in het Duitse Billerbeck en stroomt via Coesfeld en Gescher naar Stadtlohn om vervolgens bij Vreden de Nederlandse grens over te steken.

Natuurliefhebbers moeten onderweg zeker een kijkje nemen bij de flamingokolonie in het Zwillbrocker Venn. Liever een beetje cultuur opsnuiven? In klokkenstad Gescher, pottenbakkersstad Stadtlohn of het Hamalandmuseum in Vreden kan het.

Op de eindbestemming Zutphen staat bovendien nog een tijdreis naar de 14e eeuw op het programma.

Routeinformatie

Aanbevolen start- en eindpunt

TOP de Zonnebloem

Zutphenseweg 103

LOCHEM

Eigenschappen

Regio Berkelland
Thema's Water, Natuur
Lengte 44 km
Duur 3:00

Deze route wordt aangeboden door

Heeft u vragen of opmerkingen over deze route? Plaats hier uw feedback.

TOP de Zonnebloem

Zutphenseweg 103

LOCHEM

Routeverslag van Karine

Vandaag start ik de Berkelroute in het prachtige Hanzestadje Zutphen. Vanuit het IJsselpaviljoen aan de IJssel geniet ik van het uitzicht over het water. Na overleg met de eigenaar mag ik mijn auto gratis parkeren op het parkeerterrein, ik ben immers ‘bezoeker’. Als de koffie op is, begin ik aan mijn route en zoek ik de weg tussen de vele wegomleidingen.

Ik kom langs de Berkelruïne, een overblijfsel van de oude stadspoort die als verdedigingswerk voor de stad Zutphen diende, en rijd diverse keren heen en terug. Uiteindelijk haal ik bij de VVV een routebeschrijving en kan ik door de blauwe bordjes van de ‘Berkelroute’ te volgen, Zutphen uit komen.

Ik passeer de sluis over het Twentekanaal bij Eefde en volg het jaagpad langs het kanaal. Dan gaat het richting Almen waar ik langs ‘De Hoofdige Boer’ kom, die herinnert aan de dichter Staring. Hij verwoordde dit in een verhaal over een koppige boer die tegen de nieuwe tijd was en weigerde gebruik te maken van de nieuwe brug en daarom met zijn laarzen door de Berkel waadde, naast de brug.

Dan kom ik over het bruggetje van de Berkel bij Huize De Velhorst. Ik ga nog even langs de ‘Koepel van Staring’ en kom in Lochem aan. Ik eet een verlate lunch bij “De Lochemse Croissanterie”.
Er is keuze genoeg en het smaakt er voortreffelijk. Daarna rijd ik over het kleinste sluisje van Nederland en bekijk de kruidentuin ‘De Bleike’. Ook de Joodse synagoge is een bezoekje waard, maar ik moet verder. Ik verlaat Lochem en kom in een prachtig bosgebied ‘Het Grote Veld’ met nog enkele stukken heide. De herfstkleuren zijn hier nu op z’n mooist. Onderweg zie ik in het bos een kraampje met heerlijke jams en chutney’s. Ik neem er wat van mee voor het thuisfront.

Ik kom uit in een glooiend landschap met de Warkense molen, die van verre, in het open veld te zien is. Het begint al wat te schemeren als ik Zutphen weer binnen rijd. De straatverlichting is aan. Bij een van de stadspoorten vertelt een stadsgids over de historie van Zutphen. De verlichtte Sint Walburgskerk ziet er feeëriek uit zo in het donker.

Snel rijd ik door naar het IJsselpaviljoen, zet mijn fiets op de auto en ga wat eten alvorens ik huiswaarts keer. Het eten smaakt prima, dit is een mooie afsluiting van een heerlijke fietsdag.

Download de app

Routes in de buurt

 • MTB-route De Graafschap
  Sluit

  MTB-route De Graafschap

  Achterhoek

  Dichte bossen, grillige houtwallen en rijke slootkanten

  Het gebied De Graafschap is gelegen in de Achterhoek tussen Zutphen, Borculo, Zelhem en de grens met Overijssel en omvat in totaal 42.000 ha. Het gebied kenmerkt zich door een rijke afwisseling in het landschap.

  Lees meer

 • Staringroute
  Sluit

  Staringroute

  Achterhoek

  Genieten van de Achterhoek en Liemers

  Actief of ontspannen genieten van de Achterhoek en Liemers.

  Lees meer

 • Achtkastelenroute
  Sluit

  Achtkastelenroute

  Achterhoek

  Fiets langs acht kastelen

  Lekker fietsen langs de acht kastelen van Vorden in de Achterhoek.

  Lees meer

 • Torenstad aan de IJssel
  Sluit

  Torenstad aan de IJssel

  Achterhoek

  Beleef 'Zutphen Torenstad' en zijn historie

  Zutphen wordt ook wel Torenstad genoemd vanwege zijn grote, historische gebouwen die de skyline vormen van de stad. Met verschillende musea, hofjes en andere bezienswaardigheden waan je je hier bijna in de Middeleeuwen.

  Lees meer