In de goten van Zaltbommel wonen gootspoken. De spoken hangen, zitten en liggen aan de dakgoten van circa dertig huizen in het centrum van Zaltbommel.

Hun aantal breidt zich gestaag uit. Er zijn dakapen, begijntjes, zieke spookjes, fietsende spookjes, een engel met een trompet, een waalwachter, een neushoorn, een brillenspook en een paparazzo spook. Je kunt het zo gek niet bedenken of het zit in de dakgoot.

Kwamen ze oorspronkelijk alleen in Zaltbommel voor, inmiddels zijn ze reislustig geworden. Ze zijn al in België en Duitsland gesignaleerd!

Nogt steeds komen er nieuwe gootspoken bij in Zaltbommel. Bijvoorbeeld de patatetende voetballer boven automatiek Tigo en 'het vergulde varken met de blauwe fles', genoemd naar de twee panden waar het op bevestigd is.

De spoken in de goten vertellen iets over de bewoners of de historie van het pand. En over de fantasie en de beeldhouwkunst van de bedenker/maker natuurlijk: Joris Baudoin, kunstenaar. 

Bij TRIP Bommelerwaard is het Gootspokenrouteboekje op te halen. Ook kun je hier meer informatie over de stad Zaltbommel en de streek Bommelerwaard krijgen.

Op de volgende adressen vind je een gootspook: 

 1. Kloosterstraat 25 - Eerste gootspookjes
 2. Spiesmakerstraat van Boschstraat 44 - Spook in de loggia 
 3. Boschstraat 62 - Tekkel
 4. Boschstraat 69 - Fietsspook
 5. Ruiterstraat 6 - Cupido
 6. Ruiterstraat 23 - Zwaan
 7. Kerkstraat 30 - Waterman
 8. Kerkplein 6 - Drie begijntjes
 9. Kerkplein 17 - Kanunnik
 10. Agnietentuin - Moedergootspook
 11. Heksenwal - Vleermuis
 12. Kerkstraat 25 - Kat
 13. Koningstraat 28 - Schrijver
 14. Kerkstraat 2 - Ziek spookje
 15. Gasthuisstraat 26 - Kinderen
 16. Gasthuisstraat 12 - Karl Max
 17. Waalkade 30 - Waalwachter
 18. Tegenover Lange Steigerstraat 24 - Rugzakspookjes op de muur
 19. Waterstraat 15 - Patatje met
 20. Markt 4-6 - Het feestvarken
 21. Markt 5 - Brilspook
 22. Kloosterstraat 2 - Man met sigaar
 23. Gamerschestraat 17 - Ram
 24. Gamerschestraat 20 - Paparazzo
 25. Gamerschestraat 62 - Lezende uil

 26.  

  Nonnenstraat 81 - Drie spoken
 27. Nonnenstraat 77 - Diklipharder

Blog

Ivonne van Myfootprints wandelde de Gootspokenroute en ontdekte meer over deze mooie stad en de gootspoken. Lees haar blog hier

Routeinformatie

Aanbevolen startpunt

Eerste gootspookjes

Kloosterstraat 25

Aanbevolen eindpunt

NONNENSTRAAT 77

Eigenschappen

Regio Bommelerwaard
Thema's Culinair, Geschikt voor kinderen
Lengte 3 km
Duur 0:35

Deze route wordt aangeboden door

Heeft u vragen of opmerkingen over deze route? Plaats hier uw feedback.

Routebeschrijving Gootspokenroute

Je start op de Kloosterstraat 25 bij het eerste gootspookje. Loop in zuidelijke richting richting de Nonnenstraat en vervolg deze tot de Oliestraat. 

Loop de Oliestraat in tot je de Spiesmakerstraat bereikt. Hier vind je het Spook in de Loggia op nummer 44. Loop de Spiesmakerstraat uit en sla rechtsaf naar de Boschstraat. Op nummer 62 spot je de Tekkel en bij nummer 69 het Fietsspook in de dakgoot. Loop terug naar waar je vandaan kwam en sla rechtsaf naar de Ruiterstraat. 

In de Ruiterstraat vinden twee gootspoken hun huis. Op nummer 6 vind je een heuse Cupido, terwijl nummer 23 een zwaan herbergt. Vervolg het pad tot je bij de Kerkstraat uitkomt en sla hier rechtsaf loop tot nummer 30 o de Waterman te spotten. 

Vervolg je weg naar het Kerkplein van Zaltbommel. Hier vind je dat de Gootspoken echt aansluiten bij hun omgeving. Op nummer 6 staan Drie begijntjes, op nummer 17 een Kanunnik. 

Aan het einde van het Kerkplein sla je rechtsaf naar de Vogelenzang en meteen rechtsaf naar de Agnietenstraat. In de Agnietentuin vind je opnieuw een themaspook, namelijk de Moedergootspook. Loop terug naar de Vogelenzang en sla aan het einde van de straat linksaf naar de Heksenwal. Aan het einde van de Heksenwal logeert een Vleermuis in een van de goten. 

Sla linksaf naar de Maasstraat en sla rechtsaf nara de HH Geeststraat. Loop deze straat helemaal uit en kijk aan het einde even links in de Kerkstraat. Hier woont op nummer 25 een Katspook. Draai je weer om en loop de Kerkstraat in tegenovergestelde richting in en sla rechtsaf naar de Vismarkt. Loop een stukje door tot je in de Koningstraat bent. Op nummer 28 herbergt zich het Schrijversspookje.

Loop terug naar de Kerkstraat en loop deze uit richting de Gasthuisstraat. Onderweg vind je op nummer 2 het zielige Zieke spookje. Aan het einde van de straat sla je linksaf naar de Gasthuisstraat. Op nummer 26 huizen een stel kinderen in de goot en op nummer 12 vind je Karl Marx. Loop terug naar de kruising en sla linksaf naar de Korte Steigerstraat. Aan het einde van de straat loop je tegen Waalkade 30 aan, waar de Waalwachter over de Waal heenkijkt. 

Loop een klein stukje terug en sla de Lange Steigerstraat in. Tegenover de Lange Steigerstraat nummer 24 zoek je het Rugszakspookje op de muur. Aan het einde van de straat sla je linksaf naar de Waterstaat waar je spontaan honger krijgt. Op nummer 15 huist daar een Patatje met. Loop door naar de Markt. Hier vind je op nummer 4-6 het Feestvarken bij Stadscafé Zaltbommel, terwijl op nummer 5 de Brilspook huist. 

Loop de markt af richting de Gamerschestraat en spot op nummer 17 de Ram en op nummer 20 een heuse Paparazzo. Kijk even om het hoekje bij de Kloosterstraat. Hier vind je op nummer 2 de Man met de sigaar. Loop terug naar de Gamerschestraat en loop deze uit naar het einde. Op nummer 62 staat er een lezende uil in de goot. 

Je bent nu bijna op het einde van de wandeling. Sla linksaf naar de Zandstraat en vervolg deze tot de straat overgaat in de Nonnenstraat. In deze straat staan de laatste twee spoken: op nummer 81 vind je er maar liefst 3 en op nummer 77 staat de Diklipharder.

Routeinformatie

Aanbevolen startpunt

Eerste gootspookjes

Kloosterstraat 25

Aanbevolen eindpunt

NONNENSTRAAT 77

Eigenschappen

Regio Bommelerwaard
Thema's Culinair, Geschikt voor kinderen
Lengte 3 km
Duur 0:35

Deze route wordt aangeboden door

Heeft u vragen of opmerkingen over deze route? Plaats hier uw feedback.

't Stadscafé Zaltbommel

Markt 4-6

5301 AL ZALTBOMMEL

0418 516 247

Routeverslag van Erik

Erik heeft deze route in het najaar van 2015 gelopen. Lees hier zijn verslag!

Gootspoken: een fenomeen waar we nog nooit van hebben gehoord. Daarom verkennen we vandaag het stadje Zaltbommel, dat we eigenlijk alleen maar kennen van het liedje “In de grote stad”.

Zaltbommel blijkt een leuke vestingstad te zijn, waar het goed toeven is op het terras van ’t Stadscafe aan de Markt. De lunch voor twee, bestaand uit een lekkere gevulde wrap, een broodje ham en een stokbroodje carpaccio smaken prima.

Met de lunch achter de kiezen beginnen we aan waar we eigenlijk voor zijn gekomen: het speuren naar gootspoken. Dit zijn beeldjes in de dakgoten van huizen, die vaak iets vertellen over het huis waar ze op staan. Een medewerker van het stadskasteel (waar de route langskomt) weet te melden dat het een soort van traditie is, ooit in het leven geroepen door een Zaltbommelse Kunstenaar waarvan hij de naam niet kent.

Met de kaart in de hand speuren we naar de beeldjes: Soms vinden we ze snel, soms duurt het wat langer. Eén beeldje vinden we niet, en na een paar minuten geven we het op, om de route te vervolgen. Niet op de kaart, maar wel leuk is dat je onderweg ook Jip en Janneke tegenkomt. Het stadsmuseum heeft daarvan (en van ander werk van Annie MG Schmidt) een tentoonstelling op de zolder.

Na ongeveer drie kwartier staan we weer terug op de markt, bij het stadscafé. De verleiding van nog een kopje koffie bij Gootspook Het feestvarken weerstaan we, en we keren weer terug naar onze auto.

WANDELEN IN DE GELDERSE STREKEN

Routes in de buurt

 • Struinroute Zaltbommel - Varik
  Sluit

  Struinroute Zaltbommel - Varik

  Rivierenland

  Struinen langs de Waal

  Nergens kun je het water en de uiterwaarden van zo dichtbij ervaren als in het Rivierengebied.

  Lees meer

 • Neerijnenroute
  Sluit

  Neerijnenroute

  Rivierenland

  Monumentale gebouwen en gevarieerd landschap

  De Neerijnenroute neemt je mee langs tal van monumentale gebouwen, door een gevarieerd landschap en in het bijzonder over de dijken langs de fraaie waal.

  Lees meer

 • Grote Rivierenroute
  Sluit

  Grote Rivierenroute

  Rivierenland

  Combineer het beste in Rivierenland

  De Grote Rivierenroute combineert het beste van Rivierenland en brengt natuur en cultuur samen.

  Lees meer

 • Kanoroute over de Linge
  Sluit

  Kanoroute over de Linge

  Rivierenland

  Beleef de Linge vanuit een kano

  De Linge slingert dwars door de Fruittuin van Nederland langs lieftallige dorpjes als Buren, Asperen en Beesd.

  Lees meer

 • Lingewaalroute
  Sluit

  Lingewaalroute

  Rivierenland

  Dwars door plattelands gemeente Lingewaal

  De Lingewaalroute is een fietsroute die je door de plattelandsgemeente Lingewaal voert.

  Lees meer

Tips voor onderweg