Deze wandeling start op de Keijenbergseweg bij de parkeerplaats Oostereng. We wandelen richting Wageningse berg waar je ook langs een wijngaard komt. Op het informatiebord kun je meer lezen over deze wijngaard.

Na door het arboretum te zijn gelopen, dalen we af naar de uiterwaarden. Hier lopen we onderlangs de stuwwal richting Oranje Nassau Oord. Oranje Nassau Oord is bekend als voormalig jachtslot van koning Willem III. Er is nu een verpleeghuis in gevestigd.

We lopen richting het beekdal waarbij we langs het archeologisch monument kasteel Grunsfoort komen. We vervolgen onze weg en slingeren door het beekdal langs het Everwijngoed.

Hier steken we de weg over, volgen een stukje de beek en via een paar bruggetjes en landgoed Quadenoord komen we door het Oostereng bos weer op het startpunt aan.

Routeinformatie

Aanbevolen start- en eindpunt

Parkeerplaats Oostereng

Kleienbergseweg

WAGENINGEN

Eigenschappen

Regio Ede / Wageningen
Thema's Natuur, Geschiedenis
Lengte 13 km
Duur 2:10

Deze route wordt aangeboden door

Heeft u vragen of opmerkingen over deze route? Plaats hier uw feedback.

Parkeerplaats Oostereng

Kleienbergseweg

WAGENINGEN

Belmonte Arboretum

Generaal Foulkesweg 94

6703 DS WAGENINGEN

Everwijnsgoed

Bennekomseweg 160

6871 KJ RENKUM

0317 318 890

Landgoed Quadenoord

Quadenoord 5

6871 NG RENKUM

0317 313 071

Restaurant Campman

Hartenseweg 23

6871 NB RENKUM

0317 312 221

Hotel De Wageningsche Berg

Generaal Foulkesweg 96

6703 DS WAGENINGEN

0317 495 911

Routeverslag van Cor en Patrick

Cor de Hamer & Patrick Vos hebben de Heuvel & Bostocht gelopen. Lees hier hun verslag!

Deze route is wel echt iets voor speurneuzen, want de route wordt niet bewegwijzerd. Met de app van Gelderse Routes – waar de route op de kaart stond – op mijn telefoon, begonnen we aan de tocht.

De route start op Parkeerplaats Oostereng, tussen Renkum en Wageningen in. Vanuit daar loop je zuidelijk langs Wageningen, door de rustige bossen richting de Rijn. Onderweg vind je een veelzijdigheid aan bomen. Dwalend door het bos kom je uit bij de Wageningse Watertoren, vlak naast het voormalige voetbalstadion van FC Wageningen.

Van daaruit loop je langs Hotel Belmonte en kom je uit op het Belmonte Arboretum, oftewel de Bomentuin van Wageningen. Alleen al de bijzondere ligging van Belmonte maakt een bezoek aan deze tuin de moeite waard. Niet voor niets kreeg het landgoed de naam Belmonte, wat mooie berg betekent. Wanneer je langs de bergrand aan de zuidkant van de tuin wandelt (onderdeel van de route), word je verrast door schitterende vergezichten. Hier kun je genieten van het uitzicht over de Neder-Rijn, met aan de overkant het karakteristieke Betuwse land: de dijken, de weilanden met knotwilgen en de boerderijen. Bij helder weer kun je tot aan Nijmegen kijken. Daarnaast is deze tuin (of park) één van de grote botanische tuinen in Nederland met bijzondere collecties bomen, struiken en heesters. Vanuit het Arboretum daal je af naar de uiterwaarden van de Rijn en loop je onderlangs de Wageningse Berg. Letterlijk onderlangs, want zo heet dit fiets- en wandelpad ook; Onderlangs.

Na een stuk door de uiterwaarden gewandeld te hebben kom je uit op Landgoed Oranje Nassau’s Oord; een landgoed met een voormalig jachtslot van Willem III, nu een verpleeghuis. Van hieruit loop je langs Renkum omhoog en kom je in de buurt van Restaurant Campman, een sjiek restaurant met lekker eten voor betaalbare prijzen, zeker een aanrader!

Verder omhoog gelopen kom je nog langs Rijksmonument Everwijnsgoed: een boerderij beschikbaar gesteld voor activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en natuur.

Als laatste loop je door Oostereng, een mengelmoes van bossen en weiden en loop je langs en door Landgoed Quadenoord, een manege en paardenpension, maar ook een groot kampeerterrein. Langs de beek en tussen de weiden door beland je weer in het bos en kom je weer uit op de parkeerplaats waar het vanochtend begon.

Een mooie veelzijdige route met veel verschillende landschappen: bossen, weiden, bergen, beken en uiterwaarden. Deze route biedt alles! Alleen goed zoeken op de kaart, maar als je goed loopt is het het speuren meer dan waard!’

WANDELEN IN DE GELDERSE STREKEN

Routes in de buurt

 • Hart van de Betuwe route
  Sluit

  Hart van de Betuwe route

  Rivierenland

  Fietsen door het gebied tussen de Waal en Neder-Rijn

  Met deze gevarieerde, 48 kilometer lange fietsroute, verken je de Midden-Betuwe, het gebied tussen de Waal en de Nederrijn. Je fietst door rustige natuur en langs lieflijke dorpjes als Lienden, Kesteren en Ochten. Geniet van de dijken, uiterwaarden, rivieren en boomgaarden!

  Lees meer

 • Struinroute Tiel - Druten
  Sluit

  Struinroute Tiel - Druten

  Rivierenland

  Struinen langs de Waal

  Nergens kun je het water en de uiterwaarden van zo dichtbij ervaren als in het Rivierengebied.

  Lees meer

 • Landgoederenroute
  Sluit

  Landgoederenroute

  De Veluwe

  Kastelen, landhuizen en landgoederen

  De Veluwe kent vele kastelen, landhuizen en landgoederen, zo ook in de Zuid-Veluwe in de omgeving van Bennekom, Ede en Lunteren.

  Lees meer

 • Struinroute Heerewaarden - Tiel
  Sluit

  Struinroute Heerewaarden - Tiel

  Rivierenland

  Struinen langs de Waal

  Nergens kun je het water en de uiterwaarden van zo dichtbij ervaren als in het Rivierengebied.

  Lees meer

 • Sterke Dijkenroute
  Sluit

  Sterke Dijkenroute

  Rivierenland

  80 kilometer over de versterkte dijken van de wilde Waal

  De Sterke Dijkenroute is voor sterke fietsers. Je fietst ruim 75 kilometer over de dijken van de wilde Waal. Na de hoogwaterperiode in 1995 zijn vele van deze dijken versterkt en op veilige hoogte gebracht, met behoud van natuur en landschap. Nu biedt deze fietstocht je schitterende dijklandschappen, met maar liefst 21 informatiepanelen over interessante wetenswaardigheden van de dijkversterking.

  Lees meer

Tips voor onderweg