Op ontdekkingsreis in het stroomgebied van de IJssel tussen de Veluwe en de Achterhoek.

De combinatie van stromend water, uiterwaarden en de gezellige drukte van zowel schepen als pleziervaart maakt de IJssel een toeristische trekker van formaat. Deze route volgt de westelijke oever van de IJssel maar kronkelt daarnaast door landgoed Het Hunderen, langs recreatiegebied Bussloo en Vliegveld Teuge.

Op deze luchthaven is het vaak een drukte van belang met vliegtuigen en helicopters die voor je neus  starten en landen. Het vliegveld wordt ook gebruikt door parachutespringers. Leuk om  even te bekijken.

In de buurt van knooppunt 37 vind je Kasteel Ruïne Nijenbeek, dat aan een dode arm van de IJssel ligt en dateert uit de uit de 13e eeuw. Vroeger was het een sterk slot. In de 18e eeuw raakte het vervallen.

Routeinformatie

Aanbevolen start- en eindpunt

Knooppunt 48 Twello

Eigenschappen

Regio Voorst
Thema's Water, Natuur
Lengte 40 km
Duur 2:40

Deze route wordt aangeboden door

Heeft u vragen of opmerkingen over deze route? Plaats hier uw feedback.

48
14
61
16
17
49
37
05
31
29
98
97
73
72
15
45
3
91
67
69
99
74
12
56
48

Routeinformatie

Aanbevolen start- en eindpunt

Knooppunt 48 Twello

Eigenschappen

Regio Voorst
Thema's Water, Natuur
Lengte 40 km
Duur 2:40

Deze route wordt aangeboden door

Heeft u vragen of opmerkingen over deze route? Plaats hier uw feedback.

Museumcafé De Kribbe

Weerdseweg 6a

7384 AR WILP

0571 262 522

Routeverslag van Willemien en René

Willemien en René (beide 63) hebben deze route deze op 8 augustus 2015 gefietst. Lees hier hun verslag!

Op een zomerse zaterdag in augustus kiezen we voor de IJsseldalroute.
Ons startpunt is Teuge International Airport. De kleine luchthaven, bij het dorpje Teuge, bruist in de vroege ochtenduren al van leven. Parachutisten en zweefvliegers melden zich bij één van de kantoortjes. Onze interesse gaat uit naar de korte rondvluchten boven het gebied waar we straks de fietstocht zullen maken. Het duurt niet lang of we kijken vanuit een eenmotorige Cessna naar de IJsseldalroute onder ons. In de verte blinkt de IJssel. Het tochtje met een piloot van Sky Service Netherlands is een aanrader. Op een hoogte van 800 voet zegt hij:” probeer het zelf maar eens”.

Weer met beide benen op de grond, stappen we op de fiets om het nu eens vanaf de grond te bekijken. Door het groene landschap met oude boerderijen gaat het richting Twello.
In dit dorp is de windkorenmolen Havekes Mölle een bezoek waard. Op de omloop van de toren slaat hoogtevrees meer toe dan in de Cessna. Door het historisch agrarisch landschap fietsen we richting Deventer. Onderweg genieten we van een biologische lekkernij bij de Hof van Twello.

Eén van de hoogtepunten op deze 40 km lange fietsroute is het panorama van de IJsselkade van Deventer. De IJssel met op de achtergrond de witte huizen op de kade en de toren van Lebuinuskerk leveren een prachtig plaatje op. Het voetveer biedt de kans om even over te steken om het historische centrum van deze “Overijsselse” stad te bezoeken. De tocht van Deventer naar fietsknooppunt 37 is echt heel mooi. Het fietspad gaat over de dijkroute, door de uiterwaarden, waarbij de IJssel zich in zijn volle pracht laat zien. Op dit deel van de route zijn er diverse uitzichtpunten. De uiterwaarden (waarin de rivier de ruimte heeft gekregen), zijn paars van de bloeiende kattenstaart. We zijn op deze route niet alleen. Vele fietsers hebben deze mooie route ontdekt.

Nadat we bij Museumboerderij De Kribbe op het terras even een stop hebben gemaakt nemen we bij knooppunt 37 afscheid van het rivierenlandschap en fietsen via het landelijke Voorst richting de bossen in de omgeving van recreatieplas Bussloo.
Recreatieplas Bussloo biedt de kans om nog even een duik te nemen. Via het dorpje Wilp rijden we terug naar Teuge waar de piloten nog volop in de weer zijn met hun rondvluchten.

De IJsseldalroute verdient een hoge plaats in de klassering van mooiste fietsroutes.

Tip: neem in Voorst een krentenbroodje of een heerlijke gevulde koek mee van bakker Paul Bril.

Download de app

Routes in de buurt

 • Oranjeroute
  Sluit

  Oranjeroute

  De Veluwe

  Fietstocht door de Koninklijke geschiedenis

  De route leidt je dwars door de Veluwe. Je komt onder meer door het centrum van Apeldoorn, langs het Oranje Park, door Buurlo en Hoog Soeren.

  Lees meer

 • Renderklippenroute
  Sluit

  Renderklippenroute

  De Veluwe

  Verken de eeuwenoude en imponerende Renderklippen

  De Renderklippen is vele duizenden jaren geleden gevormd door ijs, water en ten slotte de mens.

  Lees meer