Je wandelt door een eeuwenoud kasteelbos, over boerenland, langs houtwallen, beken en over heide. De afwisseling van cultuur en natuur bepaalt hier de sfeer. Klompen of laarzen aan, rugzak op en gaan!

Op De Zoete Inval, een boerderij, die nog steeds in bedrijf is, kunnen de jonge kalveren worden bewonderd vanachter een moderne skybox. In de zomermaanden kun je er terecht voor een boerderijijsje of een kopje koffie. Stop onderweg beslist even bij de mooi opgeknapte schaapskooi van natuurmonumenten dat nu een rust- en informatiepunt is.

De route wordt aangeven met een rode markering in de vorm van een klomp. Het Oldenallerpad is in twee richtingen gemarkeerd, zodat je de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen. De route kan verkort worden tot 6 km (start vanaf De Zoete Inval) of tot 3,5 km (vanaf Parkeerplaats aan de Waterweg). Verlengen kan tot 11 km of 12 km via de Groot Hellerweg. Dit staat aangegeven op de kaart in de brochure en in het veld met markering. 

Deze route is niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Waterdicht en stevig schoeisel wordt aanbevolen. Honden zijn verboden op particuliere delen van het Klompenpad om verstoring van vee en wild te voorkomen. Dit is aangegeven op de openstellingsborden die u aan het begin van het particuliere terrein vindt.

Voor actuele routeinformatie, wijzigingen, informatie over folderverkooppunten en recenties van wandelaars over deze route klik hier.

Voor meer informatie over deze en andere klompenpadroutes kijk op www.klompenpaden.nl of download de app! Je kunt de app hier downloaden voor iOS en hier voor Android.

Routeinformatie

Aanbevolen start- en eindpunt

De Zoete Inval

Broekermolenweg 5

3882 MG PUTTEN

0622 300 099

Eigenschappen

Regio Putten
Thema's Natuur, Geschiedenis
Lengte 8 km
Duur 1:20

Deze route wordt aangeboden door

Heeft u vragen of opmerkingen over deze route? Plaats hier uw feedback.

De Zoete Inval

Broekermolenweg 5

3882 MG PUTTEN

0622 300 099

Kasteel Oldenaller

Oldenallerallee 3

3882 RW PUTTEN

Schaapskooi Natuurmonumenten

Oldenallerallee 3b

3882 RW PUTTEN

Routeverslag Oldenallerpad

Ezra liep het Oldenallerpad in de zomer van 2017.

‘Leuk da’j d’r bin’
‘Leuk da’j d’r bin’ staat er op het bord bij de inrit van De zoete inval. Voorzichtig rijd ik het boerenerf op en parkeer achter de boerderij. Het is er uitgestorven. Geen haan die kraait en geen koe die loeit. Ik hoor alleen de wind door de bomen waaien en ruik de geur van koeienmest. Door het bord bij de ingang voel ik me nog net geen indringer.

Overstapjes
Direct bij het verlaten van het erf heb ik de keuze: Ga ik links of rechts? Ik kies voor linksaf en loop over het klinkerweggetje naar het oosten. Al snel slaat de route linksaf over een afstapje en loop ik parallel aan de weg over een bospaadje. Niet veel later loop ik over de hei. Weilanden en heidegrond liggen hier echt vlak bij elkaar. Er volgen een paar overstapjes die niet allemaal even stabiel aanvoelen, maar ook deze niet-Schotse plankjes blijven liggen.

Schaapskooi
Voordat ik het weet, sta ik opeens voor de schaapskooi. Je schijnt hier een heerlijk bakkie te kunnen doen, maar niet op maandagochtend! Na een korte blik naar binnen, volg ik de route langs het weiland. Ik loop langs een bomenrij en hoor aan de andere kant een trekker heen en weer rijden. Als ik even verderop de bomenrij doorsteek, zie ik dat er druk gewerkt wordt om het gras te keren. Achter de weilanden volgt een smal paadje langs maisvelden. Ik voel me nietig naast die hoge halmen die ruim boven de twee meter uitsteken.

Kasteel Oldenaller
Dan ben ik uit de verkoeling van de maisvelden en de bomen en loop ik op een soort tankbaan langs het spoor. Als ik het spoor ben overgestoken, loop ik verkeerd. De route is prima aangegeven, maar ik kies voor het leuke bospaadje naar rechts en dat blijkt de routeverkorter te zijn. Het kasteel wil ik uiteraard niet missen, dus maak ik aan het einde van de routeverkorter een lusje linksom naar Kasteel Oldenaller. Dit is niet toegankelijk, maar vanaf de brug ziet het er imposant uit. Als ik via de kasteeltuin aan de achterkant loop, zou ik er zo op het terras aan het water willen neerstrijken. Wat een plaatje!

Genieten
Het laatste gedeelte van de route loopt weer over een verharde klinkerweg langs boerderijen met keurig onderhouden tuinen en lommerrijke boomgaarden. Eenmaal het spoor over is het niet ver meer naar het beginpunt. ‘Leuk da’j d’r bin’ staat er op het bord en ik denk bij mezelf dat het ook leuk is om hier te zijn!