Rondom Kootwijk liggen glooiende bossen, waaraan De Veluwe zo herkenbaar is. Maar ook heidevelden, met bijzondere planten als heidespurrie, zandzegge en ruig haarmos dat in de herfst en winter groen is maar in de lente een rode tint aanneemt, zijn er in overvloed.

Je kunt gratis je auto parkeren bij Van der Valk Hotel Apeldoorn – de Cantharel. Vanaf dit start- en eindpunt is het niet ver fietsen voordat je bij de prachtige Schaapskooi van Hoog-Buurlo aankomt. Verscholen in het Ugchelse Bos, tref je een kleine nederzetting aan midden in de eiken- en beukenbossen. Op deze plek verblijft 's nachts een kudde Veluwse heideschapen, die overdag de heide begrazen. 

Je fietst verder en doorkruist het Harskampse zand, waar je een duidelijke verandering in de natuur ziet. Hier liggen de heidevelden en stuifzandgebieden en zijn er duidelijk minder dichte bossen te vinden. Je komt langs molen Lana Mariana, een stenen beltmolen uit 1739 die nu in gebruik is als woonhuis.

Via de oude molen kom je bij een luisterpunt van de Liberation Route: L56: De Slag om Otterlo. Hier kun je luisteren naar het indrukwekkende verhaal van de “laatste grote slag” in Nederland die bij Otterlo plaatsvond. Ook nadat de Duiters waren teruggedrongen is hier volgens deze geschiedenisles nog onverwacht hevig gevochten.

Fiets verder in de richting van Jachtslot St. Hubertus.  Dit bijzondere gebouw werd zowel van binnen als buiten  in 1914 ontworpen door de beroemde architect H.P. Berlage.

De laatste bezienswaardigheid op deze  route is de Ruitersmolen. Dit type watermolen (papiermolen) vond je vroeger aan weerszijden van de oever.  Sinds de renovatie in 1985 is de molen regelmatig open ter bezichtiging. Op de eerste verdieping wordt gedemonstreerd hoe het papierscheppen in zijn werk gaat en op de begane grond wordt op vrijwillige basis graan gemalen met twee koppels maalstenen. Te bezichtigen van 1 mei tot 1 oktober op dinsdag en donderdag van 10:00 tot 15:30 uur, of op afspraak.

Routeinformatie

Aanbevolen start- en eindpunt

Van der Valk Hotel Apeldoorn – de Cantharel

Van Golsteinlaan 20

7339 GT UGCHELEN

055 541 4455

Eigenschappen

Regio Apeldoorn
Thema's Natuur, Geschiedenis
Lengte 54 km
Duur 3:12

Deze route wordt aangeboden door

Heeft u vragen of opmerkingen over deze route? Plaats hier uw feedback.

43
93
92
69
12
2
13
14
49
25
73
70
71
81
36
37
40
41
42
43

Routeinformatie

Aanbevolen start- en eindpunt

Van der Valk Hotel Apeldoorn – de Cantharel

Van Golsteinlaan 20

7339 GT UGCHELEN

055 541 4455

Eigenschappen

Regio Apeldoorn
Thema's Natuur, Geschiedenis
Lengte 54 km
Duur 3:12

Deze route wordt aangeboden door

Heeft u vragen of opmerkingen over deze route? Plaats hier uw feedback.

Van der Valk Hotel Apeldoorn – de Cantharel

Van Golsteinlaan 20

7339 GT UGCHELEN

055 541 4455

Broodhuis Lokaliteit

Apeldoornseweg 16

HOENDERLOO

Routeverslag Rust en Ruimte rondom Radio Kootwijk

Walter fietste de route Rust en Ruimte rondom Radio Kootwijk in augustus 2017.

De route start bij Hotel de Cantharel. Op de parkeerplaats was het zeer moeilijk om een plek te vinden en het knooppunt 43 als begin was nergens te bekennen. Na lang zoeken bleek het +/- 1.5 km aan het eind van de Hoenderloseweg te staan bij kiosk De Uchgelse Berg: een zeer geschikte horecavoorziening.

Het eerste stuk tot Beekbergen is vrij open, maar vervolgens is het tot knp. 49 (Otterlo) een bijna aaneengesloten gebied van dichte, donkere loofbossen met talrijke bungalowparken. Bij route naar Harskamp (49-25) is het oppassen geblazen: het fietspad is erg smal, hobbelig en slecht onderhouden.

Een paar meters voor knp. 73 vind je de Passieflorahoeve Vlindertuin (Harskamp) die beslist de moeite waard is om te bezoeken. In Kootwijk is het vervolgens aangenaam verpozen op het terras van De Brinkhof.

Vanaf Harskamp begint de tocht echt interessant te worden. Vlak voor Kootwijk ligt het KootwijkerZand. Een unieke zandverstuiving met weidse uitzichten en een hoge uitkijktoren. Over het rulle zand moet beslist even een wandeling worden gemaakt.

De volgende zeer interessante bezienswaardigheid is natuurlijk Radio Kootwijk (knp. 40). Het diende tot 1998 als zendstation tussen Nederland en de koloniën met name het voormalige Ned-Indië. Het grote, architectonische gebouw staat daar zeer nadrukkelijk te midden van uitgestrekte op dit moment bloeiende dieppaarse heide. Voeg daarbij de oorverdovende stilte rondom en je beleeft dan beslist een unieke ervaring.

Een paar kilometer verder volgt wederom een interessant punt: Hoog Buurlo met een grote donkerbruine schaapskooi, verscholen tussen oude, kolossale beukenbomen. Het lijkt of de tijd hier heeft stilgestaan en laat dit dan op een bankje onder een boom op je inwerken: Het heeft welhaast een helende werking.

Ik vervolg de tocht via knp. 41 en 42 naar eindpunt knp. 43 bij een aardige pleisterplaats De Uchgelse Berg. Kiosk De Uchgelse Berg heeft een leuk terras en een natuurspeeltuin, alsmede een zeer ruime parkeerplaats.

Een paar tips van Walter:

 • Fiets de tocht als de heide bloeit; heel de maand augustus tot en met begin september.
 • Schaf een Knooppuntenkaart van de Veluwe aan zodat je de route evt. kunt inkorten om meer tijd te kunnen besteden aan bovenstaande beslist boeiende bezienswaardigheden en neem daar dan een gehele dag voor. 

Download de app

Routes in de buurt

 • Rondje Wekeromse Zand
  Sluit

  Rondje Wekeromse Zand

  De Veluwe

  Wandeling door wisselend landschap

  Mooie wandelroute door wisselend landschap en soorten bos. Als je geluk hebt kom je klein wild tegen.

  Lees meer

 • Oranjeroute
  Sluit

  Oranjeroute

  De Veluwe

  Fietstocht door de Koninklijke geschiedenis

  De route leidt je dwars door de Veluwe. Je komt onder meer door het centrum van Apeldoorn, langs het Oranje Park, door Buurlo en Hoog Soeren.

  Lees meer

 • Landgoederenroute
  Sluit

  Landgoederenroute

  De Veluwe

  Kastelen, landhuizen en landgoederen

  De Veluwe kent vele kastelen, landhuizen en landgoederen, zo ook in de Zuid-Veluwe in de omgeving van Bennekom, Ede en Lunteren.

  Lees meer

Aanbevolen tip voor onderweg