In het hart van het Nationaal Landschap de Gelderse Poort ligt de Klompenwaard, een gebied dat in de loop van de jaren sterk is veranderd van landbouwgrond naar een ruig natuurgebied.

Centraal gelegen op het punt waar de Rijn zich splitst in het Pannerdensch Kanaal en de Waal, ligt Fort Pannerden. Een fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het Fort is tussen 1869 en 1872 gebouwd en de laatste jaren volledig gerestaureerd.

In de nissen van het fort broedt geregeld een torenvalk. Daarnaast vind je er watervleermuizen en soms een kerkuil. Fort Pannerden is op eigen gelegenheid of met rondleiding te bezoeken.

Neem ‘s zomers het pontje naar de overkant van de Waal en bezoek de Millinger Theetuin, een unieke locatie om even bij te komen midden in de natuur. Aan de waterkant liggen strandjes in een duinlandschap, deze worden vooral in de zomer drukbezocht.

Klik hier voor de routefolder. Hierin vind je tevens suggesties voor andere struinroutes. Of download de struinapp Wildernis aan de Waal (AbelLife). Je vindt hem hier voor Android en hier voor iOS.

Meer informatie

Dit struinommetje is met paaltjes linksom bewegwijzerd. Door middel van pijlen wordt de juiste wandelrichting aangegeven. Let op: bij hoogwater zijn de struinommetjes niet begaanbaar.

Reglement struingebieden:

 1. Betreden geschiedt op eigen risico.
 2. Dieren mogen niet gevoerd of gestoord worden. Houd minstens 50 meter afstand.
 3. Honden aan de lijn, behalve als in het gebied anders staat aangegeven.

Routeinformatie

Aanbevolen start- en eindpunt

Restaurant Rijnzicht

Sterreschans 15

6686 MS DOORNENBURG

0481 421 308

Eigenschappen

Regio Rijk van Nijmegen
Thema's Natuur
Lengte 5 km
Duur 1:15

Deze route wordt aangeboden door

Heeft u vragen of opmerkingen over deze route? Plaats hier uw feedback.

Restaurant Rijnzicht

Sterreschans 15

6686 MS DOORNENBURG

0481 421 308

Fort Pannerden

Waaldijk 1

6686 MV DOORNENBURG

B&B en Kunstkado De Honderdmorgen

Rijndijk 3

6686 MR DOORNENBURG

0418 424 087

Routeverslag van Ans & Gery

Ans en Gery hebben deze route eind oktober 2015 gelopen. Lees hier hun verslag!

Wat een prachtige struinroute! Opgegroeid in dit rivierenlandschap was ons dit gebied natuurlijk niet onbekend, maar dat het zó fraai is, was ook voor ons nieuw. Deze dag werkte eigenlijk alles mee. Het weer, het gebied , de horeca onderweg en niet te vergeten de app Abellife.

Met zeer zonnig weer en hoge temperatuur voor de maand oktober gingen we, na een bezoekje aan het fraai gelegen Restaurant Rijnzicht, op pad. De route, die eigenlijk geen route is, loopt door deKlompenwaard en is in feite een ommetje om het daar gelegen fort Pannerden. Omdat er sprake isvan een struinroute is het gehele gebied te doorkruisen. De bewegwijzerde paden kun je in feitelinks laten liggen. Verdwalen is niet mogelijk. Desondanks hebben we de route vrijwel geheel gelopen via deze paden. Omdat het al dagen droog weer was geweest, was de route eenvoudig te lopen. Geen modder of hoogstaand water en zelfs met gewone schoenen aan was dit te doen geweest. Dit zal natuurlijk anders zijn bij nat weer. Laarzen of waterdichte schoenen zijn dan wel een vereiste.

De diversiteit van het landschap doet bijna on-Nederlands aan. Prachtige rivierbeddingen, het fraai gelegen fort, de hoogteverschillen in het landschap en de kop van Pannerden waar Waal en Pannerdens kanaal ieder hun eigen weg kiezen, maken het tot een fraai geheel. De aanwezigheid van kuddes schapen en roodbruine runderen maakten het compleet. Geholpen door de fraaie app van Abellife werd het ons mogelijk gemaakt de route offline te volgen. Zeer gebruiksvriendelijk en gemakkelijk. Helaas was het niet mogelijk om het fort van Pannerden te bezoeken, omdat dit gesloten was in verband met restauratiewerkzaamheden.

Het struinen langs de Waal met aan het einde de landtong van de al eerdergenoemde kop van Pannerden is fenomenaal. Druk scheepvaartverkeer lijkt de rust enigszins te verstoren, maar in het geheel past het erbij. Na ongeveer 6 kilometer te hebben gestruind was het verblijf daarna in, opnieuw, restaurant Rijnzicht een verademing. Het uitzicht vanuit de serre, de gerechten en de bediening verdienen niets dan lof.

Al met al een zeer geslaagde middag, maar wel met enige verwondering. Waarom kwamen we niemand tegen in dit zo fraaie gebied? Misschien maar goed ook, omdat dit gebied niet geschikt is voor massaal bezoek.

Download de app

Routes in de buurt

 • Liberation Route Arnhem
  Sluit

  Liberation Route Arnhem

  Regio Arnhem

  Volg het pad van de geallieerden.

  In het gebied Arnhem-Wageningen is hard gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De mislukte geallieerde operatie ‘Market Garden’ kostte in september 1944 duizenden levens. Daarnaast werd een groot deel van het gebied ontruimd, waardoor de lokale bevolking noodgedwongen huis en haard moest achterlaten.

  Lees meer

 • Ooijroute
  Sluit

  Ooijroute

  Rijk van Nijmegen

  Een fietstocht door de Ooijpolder

  De grote verscheidenheid aan landschappen staat centraal bij deze fietsroute door de Ooijpolder en de Millingerwaard. Zo kom je langs oude rivierlopen, uiterwaarden, kleiputten, moerassen en -uniek in Nederland-rivierduinen.

  Lees meer

 • Stadswandeling Nijmegen
  Sluit

  Stadswandeling Nijmegen

  Rijk van Nijmegen

  Historische stadswandeling

  Met deze stadswandeling wordt je uitgenodigd om de oudste stad van Nederland te ontdekken. De rijke cultuurhistorie van Nijmegen gaat tweeduizend jaar terug, toen de Romeinen hier neerstreken en Nijmegen uitgroeide tot de grootste stad van het toenmalige Nederland.

  Lees meer

 • Kabouterroute
  Sluit

  Kabouterroute

  Rijk van Nijmegen

  Ontdek de kabouters in het bos van Beek-Ubbergen

  Ga samen met de kinderen op pad en loop de vernieuwde kabouterroute in Beek-Ubbergen.

  Lees meer

 • Rondje Liemers
  Sluit

  Rondje Liemers

  Regio Arnhem

  Fietsen door een stukje onbekend Nederland.

  Wie even weg wil uit de drukte om lekker te fietsen, strijkt neer in het gebied tussen Arnhem en de Duitse grens: de Liemers. Deze fietsroute leidt je door dit stukje onbekend Nederland. Fiets door fraaie natuurgebieden met afwisselend rivier- en weidelandschap.

  Lees meer