De Loenermark is een van de mooiste terreinen van Geldersch Landschap & Kasteelen. Het naaldbos, de heide met zijn prachtige jeneverbesstruwelen en verschillende heidesoorten, de schaapskudde met Veluwse heideschapen en de oude stuifduinen vormen hier hoogtepunten.

Centraal in het gebied staat een schaapskooi. Verder is De Loenermark rijk aan grote zoogdieren, zoals herten, reeën, wilde zwijnen en vossen. Het bos op de Loenermark is heel oud. Het Loenense Bos werd al in de 10de eeuw genoemd. Het grootste deel van dit oorspronkelijke bos was hakhout en in gebruik bij de marke van Loenen. De rest van de Loenermark bestond uit heide. Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) heeft de Loenermark in 1992 in erfpacht verkregen van de gemeente Apeldoorn.

Klik hier voor de routefolder.

Routeinformatie

Aanbevolen start- en eindpunt

Parkeerplaats Het Dichte Gat

Groenendaalseweg

LOENEN

Eigenschappen

Regio Apeldoorn
Thema's Natuur
Lengte 6 km
Duur 1:00

Deze route wordt aangeboden door

Heeft u vragen of opmerkingen over deze route? Plaats hier uw feedback.

Parkeerplaats Het Dichte Gat

Groenendaalseweg

LOENEN

De Vrijenberg

Beekbergerweg 43

7371 EW LOENEN

0555 052 120

Camping Reeëndal

Loener Schepersweg 36

7371 EZ LOENEN

0555 053 900

Princess Hotel Victoria

Woeste Hoefweg 80

7351 TP HOENDERLOO

0555 062 828

Bungalows en Camping Groot Panorama

Groot Panorama 34

7361 TH BEEKBERGEN

0555 062 707

Routeverslag van Joop & Huib

Joop en Huib hebben deze route in oktober 2015 gelopen. Lees hier hun verslag! 

Herfsttijd en sterk veranderlijke weersvoorspellingen. Regen of toch nog wat zon? Wandelweer of niet? Nou…, niet dus. Op de geplande woensdag goot het. Maar voor de zaterdag zag de voorspelling er beter uit. Weliswaar geen zon, een beetje mistig, maar wel droog en dus prima wandelweer: de wandelschoenen aangetrokken en op pad bij de Loenermark, maar niet na eerst een kopje koffie te hebben genuttigd bij restaurant de Loenermark.

Vanuit het restaurant met de auto naar het startpunt gereden (ongeveer 2,5 km), naar de parkeerplaats aan de Droefakkers, en daar gekozen voor de met zwarte paaltjes aangegeven wandeling van 8 km. Het eerste markante punt op de wandeling was de schaapskooi, die in 2009 gebouwd was.

Tijd voor een eerste stop. De deur uitnodigend open, een grote stal, vrije toegang, maar verder een lege en donkere ruimte. Na deze constatering doorgelopen, een aanliggende weide over, een bosje door en de heide op. En daar bevond zich het ontbrekende deel van de schaapskooi in de vorm van een forse kudde van globaal 250 schapen en enkele koeien (verdwaald, dachten wij, maar zoals wij achteraf lazen, Jutlandse heidekoeien, die ingezet worden tegen de vergrassing van de weiden). Dit alles onder begeleiding van een herder en twee bordercollies. Die, zo bleek al snel, niet echt hun dag hadden. Tenminste, dat was onze constatering, toen wij opeens te midden van een golf oprukkende schapensnuiten stonden. Die na het pad overgestoken te zijn, een aantal minuten later linea recta weer retour werd gedreven. Nu onder de meer alerte stimulans van de herder en de collies.

We vervolgden de tocht en kwamen in het zuidelijk deel van de Loenermark terecht op een volgend markant punt: het grootste droogdalsysteem van de Veluwe. Het dal is ontstaan in de ijstijd en gevormd door modderstromen die boven de bevroren grond de toplaag uitschuurden. Ondanks nevelig weer toch een schitterend uitzicht.

Herfsttijd betekent ook gevallen bladeren en paddenstoelen. Paddenstoelen troffen we dan ook in vele maten en soorten aan, waaronder de honingzwam, de reuzenzwam en de vliegenzwam. Een echte uitdaging voor de fotograaf.

Na de heide kwamen wij weer uit in het bos en werd het pad gevormd door een oude holle weg. Tot slot was het nog even zoeken naar het juiste pad, maar kwamen wij toch al snel weer op de parkeerplaats, waarna we, na een kort ritje, het gebeuren afsloten met een aangename lunch bij restaurant de Loenermark.

Download de app

Geldersch Landschap & Kasteelen