Ten oosten van Ermelo en Putten ligt één van de oudste en mooiste bossen van Nederland. Eeuwenoude eiken die lijken te bewegen in de nevelen die in het bos hangen. Ze zijn verwrongen in wonderlijke vormen door de tand des tijds en geven het bos in de volksmond de bijnaam “het bos van de dansende bomen”.

Er zijn ook donkere delen in het bos waar douglas- en fijnsparren een dicht dak van naalden boven je vormen. Het mysterieuze bos biedt (roof)vogels, dassen, wilde zwijnen en edelherten een goed onderkomen, want de natuur mag hier vrij zijn gang gaan. Vanwege de rust is de kans op een ontmoeting met wilde dieren, vooral rond de schemering, groot. In het bos ligt ook het Solse Gat, een kuil die tijdens de laatste ijstijd ontstond door een draaikolk van gletsjerwater, maar er zijn ook vele grafheuvels te vinden. Uit deze begraafplaatsen en diverse archeologische vondsten.

Gratis parkeren kan bij het startpunt van de route. Hier vandaan kan je je tocht door de bossen beginnen. Fietsend naar het westen, kom je al snel Schaapskooi Schapedrift tegen, gebouwd met hout uit de Ermelose bossen uit de omgeving. In de kooi kunnen maximaal 400 heideschapen worden ondergebracht en het gebouw heeft dan ook een oppervlakte van 400 vierkante meter. Daarmee is dit waarschijnlijk de grootste schaapskooi van Nederland. De kudde graast dagelijks in de omgeving op de heide.

Je fietst een stukje door het mooie plaatsje Putten. Wanneer je dat achter je laat, kom je bij landgoed Schovenhorst. Dit landgoed is al ruim 160 jaar oud. Via een klein paadje dat over het landgoed kronkelt, kom je bij het Kleine Pinetum; een besloten proeftuin en boomkwekerij waarmee in 1848 begonnen werd. De tuin heeft vele mooie doorkijkjes op de verschillende exotische boomsoorten die er geplant zijn, waaronder een kromgegroeide kransspar, en gigantisch hoge mammoetboom en een Japanse Levensboom. Dat een aantal bomen nog uit dat jaartal stammen, kan je zien aan hun hoogte: ze zijn inmiddels ruim 40 meter hoog gegroeid.

Ook landgoed Groot Spriel is de moeite van een tussenstop waard. Voordat er in 1882 een elegant woonhuis met prachtig aangelegd park verrees in het midden van de bossen, stond hier een oude boerderij. Vanaf het woonhuis lopen verschillende zichtlanen in alle richtingen door het park en die in verbinding staan met een buitenring die aansluit op de omgeving.  Een paar kilometer verder kom je nog een schaapskooi tegen. De schaapskooi ligt prachtig afgelegen in het Speulderbos. De schaapskooi is al erg oud en heeft de status van Rijksmonument.

Vanaf de schaapskooi doorkruis je een behoorlijk stuk natuur bestaand uit bossen en heide, tot je bij Landgoed Staverden aankomt. Hierbij staat ook de Watermolen van Staverden. Je kunt zowel het landhuis als de watermolen van dichtbij bekijken. Het elegante landhuis, ook wel Kasteel Staverden genoemd, wordt omringd met een statige gracht en een ruim park. Officieel is Staverden het kleinste stadje van de Benelux, en waarschijnlijk is het zelfs de kleinste stad ter wereld. Staverden ontstond in 1298, maar gedurende de bouw en uitbreiding van de burcht werd het plan om een stad te stichten al snel gelaten voor wat het was. De watermolen staat aan de Staverdense Beek en is, zeker gezien de geschiedenis van het landgoed, recent gebouwd. De molen vervangt een korenmolen die tot 1924 op deze plek stond.

Zo kom je via fietsknooppunt 73 weer terug bij de parkeerplaats. Op de terugweg zal je doen nagenieten van al het moois dat de natuur te bieden had.

Routeinformatie

Aanbevolen start- en eindpunt

Parkeerplaats Stakenbergweg

Stakenbergweg

ELSPEET

Eigenschappen

Regio Ermelo
Thema's Natuur, Geschiedenis
Lengte 46 km
Duur 2:40

Deze route wordt aangeboden door

Heeft u vragen of opmerkingen over deze route? Plaats hier uw feedback.

73
84
83
96
79
80
30
20
56
57
58
59
60
61
01
86
87
88

Routeinformatie

Aanbevolen start- en eindpunt

Parkeerplaats Stakenbergweg

Stakenbergweg

ELSPEET

Eigenschappen

Regio Ermelo
Thema's Natuur, Geschiedenis
Lengte 46 km
Duur 2:40

Deze route wordt aangeboden door

Heeft u vragen of opmerkingen over deze route? Plaats hier uw feedback.

Parkeerplaats Stakenbergweg

Stakenbergweg

ELSPEET

De Zwarte Boer

Jonkheer Doctor C.J. Sandbergweg 67

3852 PT ERMELO

0577 407 395

Klimbos Garderen

Putterweg 68-70

3886 PG GARDEREN

0577 461 759

Hotel Hof van Putten

Harderwijkerstraat 14

3881 EH PUTTEN

0341 461 850

Landgoed Schovenhorst

Garderenseweg 93

3881 AP GARDEREN

0577 461 759

Bezoekerscentrum & Schaapskooi Ermelosche Heide

Postweg 50

8052 PK ERMELO

0577 407 254

Restaurant De Bonte Koe

Koningsweg 2

3886 KD GARDEREN

0577 461 759

Download de app

Routes in de buurt

 • Hanzeroute Zuid
  Sluit

  Hanzeroute Zuid

  De Veluwe

  Bezoek de pittoreske vestingstadjes tussen Harderwijk en Elburg.

  De zuidelijke Hanzeroute verbindt Harderwijk met Elburg. Pittoreske vestingstadjes die een bezoek meer dan waard zijn.

  Lees meer

 • Hanzeroute Noord
  Sluit

  Hanzeroute Noord

  De Veluwe

  Fiets door de Hanzesteden Elburg en Hattem.

  In de Hanzesteden Elburg en Hattem lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Nauwe steegjes en monumentale panden laten de geschiedenis herleven.

  Lees meer

 • Veluws Verleden
  Sluit

  Veluws Verleden

  De Veluwe

  Een route voor liefhebbers van water, bos en cultuur

  Deze fietsroute leidt dwars door het hart van de IJsselvallei aan de rand van de Veluwe.

  Lees meer