Deze wandeling voert over het Landgoed Ampsen, een fraai landgoed met een flinke oppervlakte bos ten noorden van Lochem.

In het midden van het oudste gedeelte bevindt zich Kasteel Ampsen, het grootste van de kastelen in deze gemeente.

Het totale landgoed beslaat zo’n 675 hectare, waarvan 375 hectare bos. De boerderijen op het Landgoed Ampsen zijn van het middeleeuws type hallehuis. Dieren en mensen woonden samen in één grote ruimte.

De luiken van de boerderijen op het landgoed Ampsen zijn blauwwit, diagonaal gestreept met een donkergroene rand.

Routeinformatie

Aanbevolen start- en eindpunt

Landgoed Ampsen

Laan van Ampsen 8a

LOCHEM

Eigenschappen

Regio Lochem
Thema's Kunst & cultuur, Natuur, Geschiedenis
Lengte 4 km
Duur 0:42

Deze route wordt aangeboden door

Achterhoek Toerisme

Heeft u vragen of opmerkingen over deze route? Plaats hier uw feedback.

Landgoed Ampsen

Laan van Ampsen 8a

LOCHEM

Routeverslag van Paul

Paul heeft deze route in oktober 2015 gelopen. Lees hier zijn verslag!

Het is midden in de herfst als ik deze wandeling door het Landgoed Ampsen loop. Het eerste dat opvalt op landgoed Ampsen, zijn de lange bomenlanen met eeuwenoude eiken. Dicht bij het Huis Ampsen rododendrons en verderop is er het typische Achterhoekse coulisselandschap.
Op een aantal markeringen staat aangegeven hoe ver het is naar de volgende markering, dat is vriendelijk!

Vanaf station Lochem is het een klein stukje naar de ingang van het landgoed. Helaas wel over een drukke weg met veel vrachtverkeer. Eenmaal in het landgoed is het stil, het waait amper. De kleuren rood, bruin, geel overheersen. Helaas ontbreekt er bij de ingang van het Landgoed een informatiebord, ook een routebordje is niet te zien. Verderop is de markering heel duidelijk. Brede wegen worden afgewisseld door smalle bospaden.
Ik had toch een boekje over paddenstoelen mee moeten nemen!

Ik besluit de lange route te lopen en kom aan de noordkant van het Landgoed. Ganzen oefenen het formatievliegen. Bij het minste zuchtje wind laten de Amerikaanse eiken massaal hun bladeren vallen. En heel voorzichtig komt de zon door de nevel heen.

Na zo’n zeven kilometer kom ik in Exel. Café “De Exelse Molen” is gauw gevonden. Nog voor ik iets besteld heb krijg ik al een krant, erg attent. Het is een echt dorpscafé en de lunchkaart hoort bij deze sfeer. Ik bestel koffie en een stokbrood. De koffie is gloeiend heet, en dat is echt een compliment.
Het broodje laat erg lang op zich wachten. Wat ik mij van het broodje herinner… wel erg veel uien! Er waren maar twee bezoekers in het café. Ik vrees voor de service als het echt druk is.

Weer terug op de route schijnt de zon inmiddels volop in een strakblauwe lucht.

Vlak voor Huis Ampsen buigt het wandelpad naar rechts. Maar het is de moeite waard om even rechtdoor te lopen naar de voorkant van het Landhuis. Omgeven door een gracht en met aan beide kanten een koetshuis heeft het huis een heel voorname uitstraling.
Weer terug op de route gaat het langs de tuin van het huis en door weilanden richting uitgang van het landsgoed. Enorme dikke eiken staan er langs het pad en in de weilanden. Een routebord wijst weer de lange rechte weg in, waar de wandeling begon. Het is verleidelijk om met dit mooie weer nog een rondje te lopen door dit landgoed.