Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Gelderse Routes

Generic filters
Exact matches only

Via Romana

249 KM

Kelfkensbos 59 6511 TB NIJMEGEN NL

De Via Romana leidt door het afwisselende landschap tussen Nijmegen en Xanten. De Via Romana is een langeafstandsfietsroute en bevat ook enkele deellussen voor de fietser die de route liever in étappes opdeelt. De fietsroute komt langs tal van Romeinse bezienswaardigheden.

Langeafstandsfietsroute

Deze 249 kilometer lange fietsroute voert je langs de geschiedenis van de Limesstraat en laat je onderweg de overblijfselen van 2000 jaar aan geschiedenis ontdekken. Zo kom je vanuit Nijmegen onder andere door het prachtige groene heuvellandschap in omgeving van Berg en Dal en fiets je over de grens langs de historische Duitse steden Kalkar, Kleve en Kranenburg. Wil je meer details weten over de Via Romana en de Limesstraat? Bekijk dan de Via Romana overzichtspagina met daarop alle route-étappes, informatie en bezienswaardigheden gebundeld!

Romeinse Limesstraat

Verheug je met de Via Romana dus op een reis door 2000 jaar geschiedenis! Deze cultuur-historische fietsroute leidt je door het Nederrijnse gebied tussen Xanten en Nijmegen en biedt je een grote verscheidenheid aan historische en landschappelijke bezienswaardigheden. De basis van de Via Romana is de eeuwenoude Romeinse Limesstraat, die als leger- en handelsroute nederzettingen en forten met elkaar verbond. Hierdoor zijn talrijke imposante overblijfselen van de Romeinse cultuur als attractie op deze route te beleven. 

Van Nijmegen naar Xanten

De beginpunten van de Via Romana fietsroute zijn de twee destijds belangrijkste Nederrijnse Romeinse vestigingen Ulpia Noviomagus Batavorum (het huidige Nijmegen) en de Colonia Ulpia Traiana (bij Xanten gelegen), die beide rond 100 n. C. stadsrechten kregen. Ondanks dat het belang van beide steden tegen het einde van het West-Romeinse tijdperk rond eind 5e eeuw afnam, behield de Limesstraat zijn status als belangrijke handelsstraat tussen Keulen en Nederland. De Limesstraat heeft onder andere in de middeleeuwen bijgedragen aan de welvaart van deze steden.

Fietsvakantie

De Via Romana is een ideale route om te gebruiken als basis voor je fietsvakantie. Je kunt de route eenvoudig verspreiden over meerdere dagen of een aantal van de losse étappes proberen. Plan een paar overnachtingen bij verblijfsaccommodaties op de route, dan heb je genoeg tijd om de vele overblijfselen uit het Romeinse tijdperk te bezoeken en te bekijken! Ga jij op pad om te ontdekken wat de Romeinen in de streek hebben achtergelaten? 

Deellussen - de Via Romana in étappes in Nederland en Duitsland

Voor de fietser die wat minder van lange afstanden houdt, is de Via Romana opgedeeld in 6 étappes. Deze deellussen volgen allemaal de hoofdroute van 249 kilometer. Je vind een overzicht van de deellussen op de Via Romana hoofdpagina. Afhankelijk van het gebied waar je naartoe gaat zijn er verschillende deellussen te fietsen.

Meer weten over de deellussen van de Via Romana? Fietsblogger Jessica van mooistefietsroutes.nl neemt je in haar blogs mee langs de Romeinen in de Via Romana etappe Nijmegen - Beek en de etappe Malden - Molenhoek


Lees meer
Startpunt Museum Het Valkhof
Kelfkensbos 59 6511 TB NIJMEGEN NL
Knooppunten
Eindpunt Museum Het Valkhof
Kelfkensbos 59 6511 TB NIJMEGEN NL
Aangeboden door:
Delen: