Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Gelderse Routes

Generic filters
Exact matches only

Coulissen en Flamingo’s

42.2 KM 2 uur en 29 minuten fietsen

Deze route voert door het coulissenlandschap ten zuiden van Eibergen. Via Rekken naar het Zwillbrocker Venn en de Leemputten. Vervolgens via Groenlo en Beltrum terug naar Eibergen.

Startpunt Marveld Recreatie
Verlaat Marveld Recreatie via de achterzijde van het park. Ga na de brug linksaf en volg de bordjes naar knooppunt 39. Vervolg je route via knooppunt 41.

Rekken
Vanaf Rekken is een bypass gerealiseerd door een oude tak van de Berkel te verbinden met de Ramsbeek. Deze is nu voorzien van vistrappen en extra meanders en sluit ter hoogte van de Mallumsche Molen weer aan op de Berkel. Daarmee kan vis drie stuwen passeren.

Piepermolen
De Piepermolen staat in Rekken aan de doorgaande weg. Het is een Beltmolen van het bovenkruiertype en gebouwd in 1796. Hij heeft vele eigenaren gehad. De laatste was Pieper, waaraan de molen zijn naam dankt. Zijn vader kwam uit Pruisen en werkte als werknemer, maar kocht in 1907 de molen. De molen is nu in handen van de Stichting Eibergse Molens en geopend op zaterdagmiddag van 14.00 – 17.00 uur. Tegenover de piepermolen tref je café Kerkemeijer uit 1890 aan. Hierbij is een oud winkeltje uit 1910 gevestigd. Vroeger een grutterswinkel, nu weer in oude stijl ingericht.

Erve Gelink
De boerderij, die sinds eeuwen bekend staat als ‘Erve Gelink’, is gelegen te midden van andere boerderijen in Rekken. Tijdens renovaties is ernaar gestreefd de originele bouw zoveel mogelijk intact te laten. Ook de kleuren van de plafonds, gedragen door zware eiken balken, zijn authentiek. Hier is ook, sinds 1997, de smederij van Tim Vos gevestigd. Een vakman, die uitzonderlijke kunst- en siersmeedwerken maakt die het bekijken waard zijn.

Zwillbrocker Venn
Het 250 inwoners tellende Duitse dorpje Zwillbrock ligt tegen de grens met Nederland. Er zijn twee redenen voor een bezoek aan Zwillbrock: het oude barokkerkje en natuurgebied het Zwillbrocker Venn. Voor een ommetje veen is een zes kilometer lange wandelroute uitgezet. In het Zwillbrocker Venn wonen flamingo’s. Jaren geleden zijn hier zo’n veertig van deze sierlijke vogels neergestreken. Van maart tot en met juni zijn ze te zien. Sindsdien is het Zwillbrock het meest noordelijk gelegen broedgebied van flamingo’s in Europa.

De Leemputten
Waar ooit leem gegraven werd voor de steenfabriek in Groenlo, ontstond natuurgebied De Leemputten. Een gedeelte van het terrein is toegankelijk per waterfiets, een milieuvriendelijke manier om dit gebied te verkennen. In de overige 22 hectare is een natuurpad uitgezet. Ook is er een terras, waar je even kunt bijkomen van uw fietstocht.

Groenlo
In de 80-jarige oorlog werd bij de slag om Grol in 1627 gevochten om het stadje Grol, de allersterkste vesting in de Nederlanden. Grol (Groenlo), toen al 21 jaar in het bezit van de Spaanse troepen, werd door de stedendwinger Prins Frederik Hendrik veroverd in dertig dagen. Het oude vestingstadje is nog voorzien van bastions en een omwalling naar het oud-Nederlandse stelsel. De gracht met het ravelijn is nog intact.

Beltrum

In Beltrum is het Mariaplein heringericht. Bewonder de oude stoommachine, de Witte Olifant, een eeuwenoude wilde Kastanjeboom, ‘Keer Omme’ een kunstwerk van Jan van IJzendoorn uit 2003 en de prachtige Rooms-Katholieke kerk.


Lees meer
Startpunt Marveld Recreatie
Knooppunten
01
39
41
95
92
68
90
64
65
66
63
67
71
74
19
55
36
56
54
52
Eindpunt Marveld Recreatie
Delen: