Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Gelderse Routes

Generic filters
Exact matches only

Gootspokenroute

3 KM 0,5 uur wandelen

In de goten van Zaltbommel wonen gootspoken. De spoken hangen, zitten en liggen aan de dakgoten van circa dertig huizen in het centrum van Zaltbommel.

Hun aantal breidt zich gestaag uit. Er zijn dakapen, begijntjes, zieke spookjes, fietsende spookjes, een engel met een trompet, een waalwachter, een neushoorn, een brillenspook en een paparazzo spook. Je kunt het zo gek niet bedenken of het zit in de dakgoot.

Kwamen ze oorspronkelijk alleen in Zaltbommel voor, inmiddels zijn ze reislustig geworden. Ze zijn al in België en Duitsland gesignaleerd!

Nog steeds komen er nieuwe gootspoken bij in Zaltbommel. Bijvoorbeeld de patatetende voetballer boven automatiek Tigo en ‘het vergulde varken met de blauwe fles’, genoemd naar de twee panden waar het op bevestigd is.

De spoken in de goten vertellen iets over de bewoners of de historie van het pand. En over de fantasie en de beeldhouwkunst van de bedenker/maker natuurlijk: Joris Baudoin, kunstenaar. Wil je zelf je eigen Gootspook? Joris Baudoin heeft in opdracht van Tourist Info Bommelerwaard een speciale miniatuurversie gemaakt van de Gootspook dat verkrijgbaar is in de Tourist Info Bommelerwaard.

Bij Tourist Info Bommelerwaard is het Gootspokenrouteboekje te koop voor € 3,50. Ook kun je hier meer informatie over de stad Zaltbommel en de streek Bommelerwaard krijgen.


Lees meer
Startpunt Tourist Info Bommelerwaard
Eindpunt Tourist Info Bommelerwaard

Tips voor onderweg