Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Gelderse Routes

Generic filters
Exact matches only

Hertogdom Gelreroute

68.2 KM 4 uur en 32 minuten fietsen

De Achterhoek kent een rijk Middeleeuws verleden. Een historie die vele jaren teruggaat in de tijd en zijn sporen in het landschap heeft achtergelaten.

In de 11e eeuw ontstaat het graafschap Gelre, dat vanaf de 14e eeuw hertogdom Gelre heet. Gelre is in de Late Middeleeuwen een belangrijk politiek machtsblok in Noordwest-Europa. Het bestaat uit vier kwartieren met Nijmegen, Arnhem, Zutphen en Roermond als hoofdsteden. De laatste hertog van de ‘oude stempel’ is Karel van Gelre. Niet lang na zijn dood in 1538 wordt Gelre opgeslokt door het Bourgondische rijk. De Middeleeuwse periode is daarmee voorbij.

Via deze route kom je langs een viertal van monumenten, namelijk Kasteel Wisch in Terborg, de Oude Grafelijke Torenmolen in Zeddam, Kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg en de Sint-Antoniuskapel in Sinderen.

Startpunt van de route vormt de DRU in Ulft. De DRU staat symbool voor de ijzerindustrie van de Achterhoek. Inmiddels zijn de oude industriële fabrieksgebouwen monumenten geworden en hebben zij een tweede leven gekregen. Zo zijn er op het DRU-complex een theaterzaal, bibliotheek, concertzaal, hotel en kantoor te vinden. Verder ook vergaderruimten, horeca en woningen. Het Nederlands IJzer museum bevindt zich in de afbranerij op het DRU-industriepark.

De route loopt via het fietsknooppuntensysteem waardoor je bij knooppunt 53 en 68 de mogelijkheid krijgt de route te verkleinen tot een oostelijke of een westelijke route.

Kasteel Wisch
De route begint bij Kasteel Wisch met een oase van rust vlakbij het centrum van Terborg. Op het voorplein staan oude bomen en er ligt een mooie bloementuin aan de oostkant. Rondom de gebouwen ligt een park. Het kasteel wordt particulier bewoond. De particuliere eigenaren begonnen na de oorlog met het herstel van Wisch, maar het ontbrak aan geld om ook het hoofdgebouw en de torens aan te pakken. De familie Vegelin besloot daarom dit deel met de ronde toren in 1957 in erfpacht te geven aan Geldersche Kasteelen, die de torens in 1957 en 2012 restaureerde.

De Oude Grafelijke Torenmolen
De Torenmolen is volgens zijn eerste vermelding een rond, zwaar gebouwde stenen windmolen voor het malen van graan en gaat terug tot 1280. De Torenmolen is naar alle waarschijnlijkheid vóór 1441 gebouwd. Tot in de twintigste eeuw behoorde de molen toe aan de heren en graven van Kasteel Huis Bergh. In 1839 werd de inrichting van de molen gemoderniseerd. Nadat de molen in de 20e eeuw in particuliere handen kwam dreigde sloop. In 1929 werd de molen echter ondergebracht in een stichting.

Kasteel Huis Bergh
Kasteel huis Bergh is één van de grootste kastelen van Nederland en stamt uit de 13e eeuw. Vroeger was dit kasteel een machtige vesting in woelige tijden. Het kasteel ontleende zijn defensieve kracht aan de gracht die het gebouw omringt. In de directe omgeving van het kasteel bevindt zich De Plantage (een achttiende-eeuws park).

De Sint-Antoniuskapel
Rond 1150 bouwden de heren van Sinderen een kasteel en stichtten daarbij een kapel. Ongeveer honderd jaar later ontstond het dorp Sinderen. De kapel werd tot 1853 gebruikt als dorpsschool. In de loop der tijd werden er afwisselend katholieke en protestantse kerkdiensten gehouden. De kapel wordt tegenwoordig onderhouden door de dorpsgemeenschap, die deze gebruikt voor plechtigheden.


Lees meer
Startpunt TOP DRU Industriepark
Knooppunten
68
84
82
81
80
85
76
79
77
78
47
49
50
53
87
54
55
93
57
89
66
65
69
Eindpunt TOP DRU Industriepark
Delen: