Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Gelderse Routes

Generic filters
Exact matches only

Heteren en Roode Toren

12 KM 2 uur en 20 minuten wandelen

Twee wandelingen, Rondje Heteren (6,2 km) en Rondje Roode Toren (5,5 km), starten bij Grand Café De Bongerd, aan de Flessestraat in Heteren. De routes hebben wegwijzers en diverse informatieborden over natuur, cultuurhistorie en het landschap.

Heteren ligt aan de Nederrijn. Van oudsher is de rivier belangrijk voor de mensen uit het gebied. Het landschap en de bebouwing laten zien hoe men omging met het water. Zo zijn er de restanten van een wiel, bebouwing op de oeverwal en de dijken waaronder een ‘slapersdijk’. Een slapersdijk is een soort reservedijk, ontstaan na de aanleg van een nieuwe hogere dijk, dichterbij de rivier. Een wiel, of kolk, is een waterplas die achter is gebleven na een dijkdoorbraak.

Het Rondje Roode Toren voert je door het buitengebied van Heteren. De route dankt zijn naam aan het kasteel ‘Den Roode Toren’ dat in de buurt van landgoed Overbetuwe stond en in bezit was van de familie Van Heteren. Je komt langs laanboomkwekerijen, hoogstamboomgaarden en landwinkel Oogsthoeve.

Het Rondje Heteren geeft je een beeld van het historische dijkdorp. Je komt langs oude kerken en boerderijen en langs hoogstamboomgaarden. Enkele speciale bezienswaardigheden betreffen ‘de Peperbus’ en de tabaksboerderijen. De Peperbus is een eenzame kerktoren met muren van maar liefst 140 centimeter dik. De tabaksboerderijen speelde van de 17e tot eind 19e eeuw een belangrijke rol in de Betuwe. Vanaf de Randwijkse Rijndijk heb je uitzicht over de uiterwaarden van de Nederrijn, de Randwijkse Waarden.

Algemene informatie:

  • Je wandelt deels over natuurlijke paden. Houd hier rekening mee bij de schoeisel- en kledingkeuze. In natte tijden wordt het dragen van waterdicht schoeisel aanbevolen.
  • Bij het startpunt bij Grand Café De Bongerd is parkeergelegenheid en kun je iets drinken of eten.

Deze route bestaat uit twee wandelingen: Rondje Heteren en Rondje Roode Tooren.

Kijk voor meer informatie in de routebrochure.


Lees meer
Startpunt Grand Cafe Zalencentrum De Bongerd
Eindpunt Grand Cafe Zalencentrum De Bongerd
Aangeboden door:
Delen: