Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Gelderse Routes

Generic filters
Exact matches only

Kerkenpaden over de grens

40.8 KM 2 uur en 43 minuten fietsen

De route brengt je over de landsgrens met Duitsland, waar je direct het verschil in landschap en architectuur ziet.

Start- en eindpunt TOP DRU Cultuurfabriek/Industriefabriek

Huis Wisch
Huis Wisch ligt aan de rand van Terborg. Het kasteel bestaat uit een L-vormig complex met middeleeuwse hoekgebouwen en woongebouwen uit de 16e tot 18e eeuw. Het kasteel en park zijn particulier bezit en niet toegankelijk. Rond het jaar 1200 werd door de heren van Wisch op de plaats van het huidige huis Wisch een tweede ‘Borch’ gesticht. Hierdoor ontstond de nederzetting Toe Borch, oftewel Terborg, wat ‘ter burcht’ of ‘bij het kasteel’ betekent.

Silvolde

Silvolde ontstond rond 1180 en de naam is waarschijnlijk verbasterd vanuit het Germaanse ‘sil’ of ‘suli’, dat een huis met maar één ruimte aanduidt, en ‘volde’, dat komt van ‘wold’ en dat wijst op de grond begroeid met elzen, wilgen en laag struikgewas. Silvolde behoorde tot 1247 tot het Bisdom Keulen. Daarna bouwde de bisschop de eerste kerk in een huis, de kerk staat nu nog op dezelfde plaats.

DRU Industriepark
Het Oude IJssel gebied is één van de gebieden in Nederland waar de industrialisatie voor het eerst op gang kwam. Het langs de rivier gedolven ijzererts werd hier gesmolten en gegoten. In de streek bevonden zich ooit zo’n tien ijzergieterijen waaruit in de loop der jaren een ijzer- en staalindustrie is ontstaan. Op de plek waar vroeger de DRU ijzergieterij het kloppende hart van de Achterhoekse industriële bedrijvigheid vormde, is een uniek gebied ontwikkeld, het DRU Industriepark. In de oude fabriekspanden zijn o.a. een cultureel centrum voor theater, film en muziek (cultuurfabriek), een evenementenhal (SSP-hal) en het innovatiecentrum ICER met het Nederlands IJzermuseum gevestigd. Ook is er op het terrein een horecagelegenheid met een mooi terras aan het water (Het Schaftlokaal).

Molen Van Hal
Molen Van Hal was lange tijd eigendom van het naastgelegen restaurant Van Hal. Eind vorige eeuw werd de molen voor een symbolisch bedrag verkocht aan de Stichting Korenmolen Voorst. De stichting heeft ervoor gezorgd dat de molen volledig werd gerestaureerd.

Duitse grens

Nu kan de grens met Duitsland gemakkelijk worden overgestoken, maar vroeger ging dat niet zomaar want de douane controleerde streng. Je kon veel geld verdienen met het smokkelen van spullen van de ene kant naar de andere kant. Hierdoor ontstonden tal van smokkelpaadjes. Helaas is er vandaag de dag niet veel meer zichtbaar van het smokkelverleden.

Kasteel Wasserburg Anholt
In Kasteel Wasserburg Anholt worden belangrijke kunstwerken uit de 17e eeuw worden tentoongesteld. Daarnaast is een grote collectie porselein uit de 17e en 18e eeuw te zien. Ook is een wandeling in het omliggende 56 ha grote natuurpark Anholter Schweiz de moeite waard.

Megchelen
Megchelen ligt in het zuidelijkste puntje van de Gemeente Oude IJsselstreek. Het dorp telt 1.000 inwoners en is aan drie kanten omsloten door de Duitse grens. Al in de Romeinse tijd was dit gebied bewoond, zo blijkt uit de archeologische vondsten. Megchelen heeft drie rijksmonumenten: Huis Landfort, de resten van het voormalige slot Zwanenburg en de Nederlands Hervormde Kapel.

De Moezeköttel
De Moezeköttel is een gerestaureerde noodwoning uit de WO II. De woning is sober ingericht, zodat je een goed beeld krijgt van hoe men daar in vroegere tijden leefde.


Lees meer
Startpunt Restaurant Van Hal
Knooppunten
88
65
69
68
62
83
78
49
50
53
87
64
92
Eindpunt Restaurant Van Hal
Delen: