Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Gelderse Routes

Generic filters
Exact matches only

Langs duinen, kolken en kastelen

21.9 KM 4 uur en 33 minuten wandelen

Een mooie afwisselende wandeling langs meerdere landgoederen, kastelen, stuifduinen in een bosrijke omgeving. Laat je verrassen door de talrijke vergezichten in dit coulisselandschap. De olijfgroene kleur op de paaltjes markeert de route, die je vanaf startpunt 74’t Heekenbroek, Tellingstraat 7 in Drempt, startpunt 77 aan de Burg. Vrijlandweg in Hoog Keppel of Startpunt 01, De Graafschap, Loenhorsterweg 7c in Hummelo kunt volgen.

Tufstenen toren uit de 12e eeuw
Op de Burg. Van Panhuysbrink in Hoog-Keppel staat de Nederlands Hervormde Kerk. De tufstenen toren met Romaans poortje dateert uit de 12e eeuw. Vanaf De Brink gaat de wandeling naar Havezate De Ulenpas. In 1672 verbleef Lodewijk XIV, de Zonnekoning, enige tijd op het landgoed. De oorspronkelijke Ulenpas is veel ouder dan het gebouw dat er nu staat, maar het landgoed ziet er nog altijd sprookjesachtig uit.

Boerderijen met wonderlijke namen
Landgoed Enghuizen heeft een landhuis, koetshuis, jachthuis op een eiland en fraaie bruggetjes over de Hummelose beek. De boerderijen die bij dit landgoed horen, hebben wonderlijke namen zoals Jena, Bautzen of Maloï Jaroslawitz. H.J.C.J. van Heeckeren, eigenaar van 1831 tot 1862, maakte deel uit van het leger van Napoleon. Hij legde zijn oorlogsherinneringen vast in boerderijnamen die hij noemde naar veldslagen die hij met de keizer meemaakte. De boerderijen zijn veelal herkenbaar aan de roodgele wapenkleuren op de luiken.

Muurankers, gevelstenen en ingemetselde kogels
Laag-Keppel ligt pal aan de Oude IJssel en verwierf in 1404 stadsrechten. Bijzonder is de dorpsstraat die nog steeds is zoals deze ooit was. Kasteel Laag Keppel (10) staat op een eiland tussen twee takken van de Oude IJssel. Het heeft een fraai interieur en een 19e-eeuws park in landschapsstijl. Het kasteel is op afspraak te bezichtigen. Bij een rondwandeling kun je de geschiedenis aflezen aan de kleur en vorm van de stenen, aan muurankers, gevelstenen en ingemetselde kogels.

De benen strekken
Bossen, lanen, akkers, weilanden, boerderijen, vennen en poelen wisselen elkaar af in de Kruisbergse bossen, waar de landgoederen Runsvoort en Hagen (12) liggen. Bij deze wandeling van 22 kilometer is het goed om te weten dat er onderweg voldoende plekken zijn waar je kunt uitrusten. De Gouden Karper en Het Wapen van Heeckeren in Hummelo kun je lekker eten en daarna je wandeling vervolgen. www.degoudenkarperhummelo.nl en www.wapenvanheeckeren.nl


Lees meer
Startpunt TOP Laag Keppel
Eindpunt TOP Laag Keppel
Delen: