Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Gelderse Routes

Generic filters
Exact matches only

Rondje Driel

5 KM 1 uur en 5 minuten wandelen

Wat opvalt in het rivierenlandschap bij Driel is de Nederrijn met zijn stuwencomplex, de zomer- en winterdijken, de uiterwaarden en op de achtergrond de Veluwse stuwwal. Tijdens de wandeling zie je boomgaarden, wielen en oude steenfabrieken. Bij een mooi voorjaar staan de fruitbomen vanaf half april in bloei. Vanaf juni kun je op diverse plekken langs de route kersen kopen. Ook kom je informatieborden tegen over natuur, cultuurhistorie en grondgebruik.

Vanaf de dijk heb je een weids uitzicht over de stuwwal van de Veluwezoom. De stuwwal is tijdens de voorlaatste ijstijd, circa 150.000 jaar geleden, ontstaan doordat gletsjers de grond opstuwden. Bijzondere vormen van stuwen ziet je vlak voor je. Het betreft de stuwen met de vizierbogen die het waterniveau in de Nederrijn, de IJssel en de Waal bepalen.

Op het gebied van natuur heeft de omgeving het één en ander te bieden. Het weidegebied en de uiterwaarden zijn erg in trek bij weide- en watervogels. Afhankelijk van het moment in het jaar kun je kieviten, grutto’s, wulpen, ganzen, kok- en zilvermeeuwen en aalscholvers aantreffen. Ook heb je veel kans op het zien van een buizerd.

De omgeving van Driel is interessant vanwege zijn historie op het gebied van de Tweede Wereldoorlog en de Romeinse tijd. Op diverse plekken wordt de herinnering aan de inzet van de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade van generaal-majoor Sosabowski in stand gehouden. Deze brigade landde in september 1944 vlak bij Driel met de bedoeling om de Rijn over te steken om de Britse luchtlandingstroepen bij Oosterbeek te gaan versterken. Zoals bekend mislukte de Slag om Arnhem grotendeels. Er zijn verschillende verwijzingen naar de Romeinse aanwezigheid in het gebied. Van 57 voor Chr. tot ongeveer 400 na Chr. liep er een Romeinse grensweg en een handelsroute door het gebied.

Algemene informatie:

Je wandelt grotendeels over geasfalteerde wegen. Ook als je rolstoelgebruiker bent of met een kinderwagen op pad gaat kun je de wandeling maken.

Het start- en eindpunt is Café Zeldenrust. Je kunt parkeren voor het café. In het dorp zijn meerdere horecagelegenheden.

Kijk voor meer informatie in de routebrochure.


Lees meer
Startpunt Cafe Zeldenrust
Eindpunt Cafe Zeldenrust