Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Gelderse Routes

Generic filters
Exact matches only

Rondje Randwijk en Asterd

12 KM 2 uur en 19 minuten wandelen

Twee wandelingen, Rondje Randwijk (4,7 km) en Rondje Asterd (6,9 km), starten op het parkeerterreintje/camperplaats van de Nijburg aan de Nijburgsestraat. De routes hebben wegwijzers en diverse informatieborden over natuur, cultuurhistorie en grondgebruik.

Beide wandelingen leiden je door het rivierenlandschap van de Betuwe. Het buitengebied van Randwijk en Heteren langs de Nederrijn kenmerkt zich door boomgaarden, kwekerijen, steenfabrieken en uitzicht op stuwwallen die ontstaan zijn in de voorlaatste ijstijd.

Bij het startpunt van de wandelingen bevindt zich een herinnering aan kasteel de Nijburg.

Het Rondje Randwijk gaat langs de Hervormde Kerk, oorspronkelijk uit de 14de eeuw, enkele oude boerderijen en steenfabriek Randwijk. In de steenfabriek wordt op bestelling nog allerlei handvormstenen gebakken. Daarnaast huist er het ‘Gelders smalspoormuseum’ met informatie over de geschiedenis van het smalspoor. Smalspoortreintjes werden vooral bij steenfabrieken ingezet voor transport van klei naar de steenovens.

Het Rondje Asterd is vernoemd naar een slingerd weggetje met knotwilgen, ‘De Asterd’. De knotwilgen in het landschap laten zien waar voor de ruilverkaveling de percelen lagen. Knotwilgen werden veel aangeplant voor brandhout en omdat de staken en twijgen bruikbaar waren als geriefhout voor gereedschapsstelen of voor vlechtwerk. De holtes van oudere wilgen bieden nestgelegenheid voor holenduiven en steenuilen. In de knot groeien vaak planten zoals eikvaren, zwarte bes, vlier of lijsterbes.

Een deel van de route gaat over boerenland. Je passeert kaasboerderij de Hoeve. De boerderijwinkel is doorgaans op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend (check vooraf de website voor openingstijden). U komt door een bosstrook met een bruggetje over de wetering en een bankje waar u kunt genieten van het weidse landschap. De vele ruilverkavelingsbosjes bieden dekking en voedsel aan verschillende zangvogels zoals het zwartkopje en de zanglijster. Ook kunt u een buizerd tegenkomen en verschillende weidevogels zoals de tureluur, de kieviet en de wulp.

Algemene informatie

  • Je wandelt over geasfalteerde wegen en deels over natuurlijke paden. Wij raden aan goed waterdicht schoeisel te dragen.
  • Honden zijn aangelijnd op de wandelroute toegestaan.
  • Bij het startpunt is parkeergelegenheid.
  • In de dorpen Heteren en Randwijk zijn meerdere horecagelegenheden.

Deze route bestaat uit twee wandelingen: Rondje Randwijk en Rondje Asterd.

Kijk voor meer informatie in de routebrochure.


Lees meer
Startpunt Parkeerterrein/camperplaats van de Nijburg
Eindpunt Parkeerterrein/camperplaats van de Nijburg
Aangeboden door:
Delen: