Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Gelderse Routes

Generic filters
Exact matches only

Rondje Valburg

10 KM 1 uur en 56 minuten wandelen

Beide wandelingen bezoeken het landelijke gebied rond Valburg. Rondje De Mellard (4,8 km) gaat door landgoed De Mellard en Rondje Eimeren (4,9 km) door het idyllische buurtschap Eimeren. De routes starten bij de Hervormde kerk in het centrum van Valburg en zijn voorzien van wegwijzers. Onderweg kom je borden tegen met informatie over de ontstaan geschiedenis van het gebied, het landgebruik en natuur.

Op drie duidelijke verhogingen staan de kerk, een standaardmolen en huis De Mellard.

In het rivierengebied werden verhogingen in het landschap gebruikt voor gebouwen. Zo ligt Valburg op een rivierduin. De rivierduinen in dit gebied ontstonden zo’n 100.000 jaar geleden. Zand uit de rivierbeddingen werd op de oevers tot duinen geblazen.

Van de 17de tot de 19de eeuw werd in de Betuwe tabak verbouwd. Valburg speelde daarin een belangrijke rol. In het Rondje De Mellard passeer je diverse gebouwen uit die tijd zoals tabaksboerderijen en -schuren. Je loopt door het landgoed De Mellard met zijn landhuis en zijn schitterende populierenlaan, de Grote Allee.

Het Rondje Eimeren voert je langs een prachtige Romaans-Gothische kerk. De kerk stamt uit de 11de eeuw maar de fundamenten zijn waarschijnlijk nog veel ouder en zouden aan een Romeinse tempel toebehoord hebben. Even verderop tref je de korenmolen ‘Nieuw Leven’. Dit is een standaardmolen die op een standaard in zijn geheel naar de wind gedraaid kan worden. Doorgaans is de molen van binnen te bezichtigen op woensdagen en zaterdagen. Er zijn dan meel en streekproducten te koop.

Je komt door het idyllische buurtschap Eimeren. De dicht bij elkaar geplaatste boerderijen liggen aan een bochtige weg. Vanwege de ligging in het landschap is Eimeren één van de parels van Overbetuwe.

Algemene informatie

  • Op het Molenhoekplein te Valburg is parkeergelegenheid.
  • Je wandelt over bestaande wegen en paden. Loop op wegen zonder trottoir veilig aan de linkerkant.
  • Honden zijn aangelijnd op de wandelroutes toegestaan.
  • Grondeigenaren waarderen het dat je op de paden blijft en geen afval achterlaat.
  • Na de wandeling kun je eventueel gebruik maken van horecagelegenheid Het Wapen van Valburg of de Viersprong.

Deze route bestaat uit twee wandelingen: Rondje De Mellard en Rondje Eimeren.

Kijk voor meer informatie in de routebrochure.


Lees meer
Startpunt Hervormde kerk Valburg
Eindpunt Hervormde kerk Valburg
Aangeboden door:
Delen: