Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Gelderse Routes

Generic filters
Exact matches only

Smokkelpad

4.98 KM 1 uur en 10 minuten wandelen

Het ‘smokkelcafé’ ligt op nog geen honderd meter afstand van de Marechausseekazerne en de douane.

‘s-Heerenberg is een historische plaats. Het prachtige kasteel Huis Bergh met z’n imposante verdedigingsmuren bepaalt het decor van het stadje. Buiten deze waterburcht zijn ook de historische straatjes, bezienswaardige kerken, de Plantage en het buitengebied de moeite waard. Vanwege de ligging aan de grens met Duitsland werd hier vroeger veel gesmokkeld. Hoewel dit destijds vaak een lucratieve bezigheid was, kon het wel degelijk gevaar met zich meebrengen.

Deze route is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of gebruik maken van een rollator/rolstoel. We adviseren om stevige schoenen of wandelschoenen te dragen. Met regenachtig weer kunnen de paden glad zijn.

Start- en eindpunt ‘s Heerenberg
Deze route is gemarkeerd met bordjes met paarse voetstapjes.

Kasteel met prachtig parkbos
Startpunt van de smokkelroute is de Molenpoortstraat in ‘s-Heerenberg (38). Kasteel Huis Bergh ligt vlak bij. Bezoek het kasteel uit de 13e eeuw voor een rondleiding, torenbeklimming of expositie. Rond het kasteel ligt een slotgracht en een wal, daarachter aan de westzijde parkbos de Plantage. Een heerlijke plek om te wandelen. www.huisbergh.nl

Marechausseekazerne en smokkelcafé
In ’s Heerenberg stond tot 1973 een Marechausseekazerne. Het pand werd in 1895 gebouwd. Er kwam een woning in voor de brigadecommandant, een verblijf voor vrijgezellen en een paardenstal. Er zijn nu vijf woningen in gevestigd. Hoewel de marechaussee aan de overzijde en de douane op honderd meter afstand zat, was Grenscafé De Peer een ontmoetingscentrum voor smokkelaars. Hier werden afspraken gemaakt en opdrachten gegeven over wat de grens overgebracht moest worden en wat men terug moest brengen.

De Pungelaar
Aan de gevel van het café hangt een houten beeld: de Pungelaar. Die liep met een zak op de rug, waarin geen smokkelwaar maar riet of hooi zat. De smokkelaars liepen op veilige afstand achter hem. Gebeurde er met de Pungelaar niets, dan ging men ervan uit dat de kust veilig was.

Botersmokkel
In de Pancratiuskerk hangt een groot kruisbeeld, het botterkruus, boven het priesterkoor. Het is een gift van een winkelier die met botersmokkel rijk was geworden, maar last kreeg van zijn geweten. Durf jij er onder te zitten? Veel mensen deden dat vroeger liever niet, uit angst dat er boter af viel.

Koffiepauze? Kust veilig!
Op het meest westelijke deel van de route ben je vlakbij het dorp Stokkum. Bij een boerderij nabij de grens hadden de douaniers vaak hun koffiepauze. De eigenaar van de boerderij had met de smokkelaars afgesproken dat als de douaniers aan de koffie zaten, de boerin de kippen zou voeren. De kust was dan veilig. ‘Het ‘smokkelcafé’ ligt op nog geen honderd meter afstand van de Marechausseekazerne en de douane.


Lees meer
Startpunt Startpunt 38: 's Heerenberg
Eindpunt Startpunt 38: 's Heerenberg
Delen: