Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Gelderse Routes

Generic filters
Exact matches only

Stadsrandwandeling Zutphen

7.35 KM 1 uur en 31 minuten wandelen

Een eeuwenoud centrum met torens, vredige hofjes, sfeervolle stegen, meer dan 900 monumenten en ambachtelijke winkeltjes. Zutphen heeft zoveel te bieden dat je tijdens deze wandeling je ogen uitkijkt.

Je kunt de route starten bij Station Zutphen (startpunt 31), dan eerst de geel rode markering van het Graafschapspad volgen van keuzepunt F50 in zuidelijke richting tot F60. Bij F60 start de route en volg je de paarse voetstapjes aan de houtwal.

Wil je langer blijven en in sfeer overnachten? Boek een kamer bij Hampshire Hotel ’s Gravenhof. Het 17e-eeuwse pand Huize van Kasteele ligt in het hart van de stad, ideaal om de historische binnenstad verder te verkennen. En als je daar toch bent; koffie met wat lekkers drink je bij het Volkshuis, het oudste koffiehuis van Zutphen.

De trots van Zutphen

De imposante Walburgiskerk aan het ’s Gravenhof kun je niet missen. Deze Romaanse kerk uit de 11e eeuw behoort tot de Top 100 van Nederlandse monumenten. Bijzonder is de Librije. De boeken in deze leeszaal zijn zo oud en bijzonder dat ze aan kettingen vastliggen. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad, de IJssel en de omgeving. Kijk voor meer informatie op www.walburgiskerk.nl.

Schelpenkoepel
Als je toch op het ’s Gravenhof bent, neem dan ook een kijkje in de schelpenkoepel. Deze diende in de 17e eeuw als decoratie in de tuin van Hof van Heeckeren. Zeevaarders van de VOC brachten destijds diverse soorten schelpen en koralen terug naar Nederland. De koepel bevat meer dan 10.000 schelpen.

Aan de IJssel
Nadat je het fraaie beeldhouwwerk aan de gevel van het Oude Stadhuis hebt bewonderd, is het tijd voor de IJssel. Vanaf de Vispoorthaven heb je een mooi uitzicht over het water. Een heerlijke plek om op een zonnige dag te genieten. De Drogenapstoren is vernoemd naar de stadsmuzikant Teunis Drogenap, die de toren in de 16e eeuw bewoonde.

Huis voor de armen
Het Oude Bornhof is een oase van rust. In 1320 schonk Borro, een van de kanunniken in het kapittel van St. Walburgiskerk, zijn woonhuis met tuin aan de stad om met de opbrengsten liefdadigheid te kunnen bedrijven. Vanaf 1611 werden de armen van de stad in het huis ondergebracht. Ook de straat ‘Armenhage’ was een straatje voor de minder bedeelden. Dit straatje vind je achter de oude stadsmuur.

‘Als je toch op het ’s Gravenhof bent, neem dan ook een kijkje in de schelpenkoepel of Musea Zutphen.


Lees meer
Startpunt TOP Zutphen
Eindpunt TOP Zutphen
Delen: