Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Gelderse Routes

Generic filters
Exact matches only

Wijnroute Keppel-Zelhem-Doetinchem

58 KM 3 uur en 51 minuten fietsen

De route voert door de bossen via Keppel en Drempt en gaat vervolgens richting Zelhem. Daarna leidt de route door het bosgebied van de Slangenburg en het gelijknamige kasteel naar centrumstad Doetinchem. De route loopt hier een groot deel langs de oevers van de Oude IJssel.

Laag Keppel is vooral bekend vanwege het mooi gelegen kasteel Keppel. Het kasteel heeft een fraai interieur en een 19e-eeuws park in landschapsstijl. Sinds 1500 is het kasteel in bezit van de familie Van Palland. Het kasteel is ook nu nog bewoond en is op afspraak te bezichtigen.

De stad Doetinchem heeft een lange historie. Al in de negende eeuw is er bebouwing geweest. Met zo’n 45.000 inwoners is Doetinchem de grootste stad van de Achterhoek en heeft het een belangrijke regionale centrumfunctie. In de stad vind je uitgebreide winkelmogelijkheden en er is een groot aanbod aan horecagelegenheden.

Ten oosten van Doetinchem ligt het prachtige landgoed de Slangenburg. Het bestaat uit een karakteristiek kasteel, bossen en een mooi park. Het kasteel, een schoolvoorbeeld van zeventiende-eeuwse bouwkunst in Nederland, doet nu dienst als gastenverblijf voor de Benedictijner monniken, die in de nabij gelegen Sint Willibrord abdij wonen. Het kasteel staat echter gastvrij open voor iedereen die verlangt naar rust, stilte, bezinning en goede zorg.

Start- en eindpunt TOP Laag Keppel

Wijnboerderij ’t Heekenbroek
Wijnboerderij ’t Heekenbroek is een Nederlands wijndomein gevestigd in de Achterhoek. De wijngaard ligt tegen de bosrand van Landgoed De Ulenpas. Het terras bij de wijngaard is een prachtige plek om pauze te houden tijdens de fietstocht. Een gelegenheid om kennis te maken met wijn van eigen bodem. In de eigen wijnkelders worden van zeven verschillende druivenrassen wijn gemaakt.

Wijngaard Um d’n Olden Smid
De route voert je vervolgens langs Wijngaard Um d’n Olden Smid. Het gehele huis is 14 jaar geleden verbouwd en vanaf 1991 is er een tweede woning gemaakt van de varkensstal. In de wijngaard werken vrijwilligers die er samen met de professionals voor zorgen dat de wijn goed in het vat komt. Helaas kun je de gezelligheid en geuren, die bij de oogst en wijnmakerij horen, niet zien en ruiken.

Wijngaard De Oogsthoek
Gelegen bij Landgoed Slangenburg ligt Wijngaard De Oogsthoek, aan de rand van natuurgebied de Heidenhoeksevloed. In dit gebied is de grond uitermate geschikt voor de druiventeelt en de producten van Zelhemse kwaliteitswijnen. Op 0.35 hectare worden op natuurvriendelijke wijze wijnen gemaakt met vier verschillende druivenrassen. In 2003 zijn de eerste stokken gepland van het ras Johanniter. In de jaren erna is de wijngaard uitgebreid met de rassen Solaris en Pinotin.

Wijngaard Duetinghem 838
De route eindigt bij een prachtig stuk natuur tegen de Kruisbergse bossen. Verscholen achter de tuinderij van de Wedeo en tegen de oevers van de Oude IJssel aan, ligt sinds 2006 Doetinchem’s eerste professionele wijngaard met de naam Wijngaard Duetinghem. Ze verzorgen graag een rondleiding door de wijngaard of een wijnproeverij voor je.


Lees meer
Startpunt TOP Laag Keppel
Knooppunten
30
32
06
09
28
59
57
25
31
27
26
02
03
04
11
12
18
42
86
31
Eindpunt TOP Laag Keppel
Delen: