Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Gelderse Routes

Generic filters
Exact matches only

Woold en water

49,5 KM 3 uur fietsen

Heerlijckheid Bredevoort
De Slingeplas dient niet alleen als recreatieplas, maar tevens als opvangreservoir wanneer de Slinge een te grote watertoevloed te verwerken krijgt. Ten noorden van de Slingeplas ligt Het Kloosterbos, waar eeuwenoude beuken, zwarte eiken en een beekje de omgeving een bijzondere uitstraling geven. De naam herinnert aan een klooster dat hier ooit heeft gestaan.

Buurtschap Corle
Buurtschap Corle is een groepje boerderijen bij elkaar, waarvan de bewoners vanuit eeuwenoude traditie voor elkaar zorgen in goede en slechte tijden. Zo regelen zij de voorbereidingen voor een huwelijk, helpen ze bij een geboorte, maar ook bij begrafenissen nemen zij de eerste zorg uit handen. In vroegere tijden waren de buurschappen erg belangrijk. Sinds de komst van de auto en telefoon is de functie van een buurtschap meer naar de achtergrond verdwenen. Maar in de buurtschappen zeggen de mensen nog altijd niet voor niets: “Beter een goede buur, dan een verre vriend”.

Het Korenburger- en het Vragenderveen
Tijdens de IJstijd was dit deel van het land bedekt met een grote ijstong. Met het terugtrekken van het ijs ontstond een kom, waarin water bleef staan. Hierin ontwikkelde zich veenmos. Doordat de onderkant van het veenmos afsterft, ontstaat een ophoping van dit materiaal, dat uiteindelijk voor het ontstaan van hoogveen zorgt. Een laag veen groeit ongeveer twee millimeter per jaar. Sinds de tweede helft van de 20e eeuw is dit veengebied beschermd natuurgebied.

Winkelen in Winterswijk
Winterswijk heeft bruisende winkelstraten, met als centrale punt de sfeervolle woensdag en zaterdag markt. Je vindt er toonaangevende mode- en schoenenzaken, leuke boekwinkels, interieurzaken en kook- en serviezenwinkels. Het centrum van Winterswijk heeft daarnaast een gevarieerd horeca-aanbod.

Bekendelle
De Bekendelle is een beschermd oerbos waar de Boven Slinge doorheen stroomt. Hier kun je de ijsvogel en de grote gele kwikstaart bewonderen. Diverse bijzondere planten groeien er nog in het wild. Rust en stilte overheersen hier.

Berenschot’s Watermolen
Even bijkomen van de fietstocht kan bij Berenschot’s Watermolen, anno 1652. In de watermolen en buiten op de terrassen aan het water is het optimaal genieten. Terwijl je geniet van je kopje koffie of maaltijd, zie en hoor je hoe het waterrad draait en hoe het water over de stuw valt.

Het Woold
In buurtschap Woold vind je prachtige landerijen, scholtenboerderijen, Saksische boerderijen en eeuwenoude monumentale gebouwen zoals de watermolen.

Havezathe ‘t Walfort
Havezathe ‘t Walfort ligt aan de Slinge. Grenspalen van rode Bentheimer zandsteen bakenen het bijbehorende jachtgebied af. In de Middeleeuwen was hier een veemgericht; een geheime rechtbank, die geheel buiten de openbare macht om, vonnissen uitsprak en uitvoerde.

Aalten
Aalten heeft in de tijd van de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol gespeeld in het verzet. De bijbehorende verhalen vind je terug in het Nationaal Onderduikmuseum. Op en rond de sfeervolle markt met de eeuwenoude Helenakerk kun je heerlijk genieten op gezellige terrassen van rondom gelegen restaurants. Bovendien kent Aalten vele ‘gängeskes’; smalle, verscholen paadjes die al eeuwenlang straten, tussen de gebouwen door, met elkaar verbinden.

Vestingstadje Bredevoort
De Heerlyckheid Bredevoort ontdek je het best wandelend of per fiets door de smalle straatjes van het beschermde gezicht van dit kleine Achterhoekse vestingstadje. Het middeleeuwse centrum heeft liefhebbers van boeken, kunst, geschiedenis, ambacht en muziek veel te bieden. Een wandeling door het unieke vestingpark brengt je helemaal tot rust.

Naast de rijke cultuurhistorie kunnen bezoekers ook hun hart ophalen bij de vele fiets- en wandelmogelijkheden in het prachtige buitengebied. Zo ligt een deel ervan in het Nationaal Landschap Winterswijk. Het alom geprezen coulisselandschap wacht erop ontdekt te worden!


Lees meer
Startpunt Pannenkoekenhuys 't Noorden
Knooppunten
46
44
45
17
12
13
06
14
20
21
30
27
28
26
30
25
Eindpunt Pannenkoekenhuys 't Noorden